His­to­rian edis­tys­as­ke­leet eivät joh­ta­neet­kaan hyvään – Oliko poh­joi­seen muut­ta­mi­nen ih­mis­kun­nan suurin virhe, kysyy Ylen podcast

Toimittaja Jussi Nygren pohtii podcast-sarjassaan historian edistysaskelia, jotka saattoivatkin olla vähemmän onnistuneita keksintöjä.
Toimittaja Jussi Nygren pohtii podcast-sarjassaan historian edistysaskelia, jotka saattoivatkin olla vähemmän onnistuneita keksintöjä.

Pieleen mennyt historia

★★ Kun pimeä ja loskainen talvi oikein harmittaa, sanotaan usein vitsinä: "Mihin tästä voi valittaa?" Tällä asenteella lähtee toimittaja Jussi Nygren uuteen podcast-sarjaansa, jonka nimenä on Pieleen mennyt historia.

Ensimmäisessä osassa pohditaan, miksi ihminen muutti kylmään Pohjolaan. Ketä tai mitä siitä voi syyttää?

Myöhemmissä jaksoissa ruoditaan muun muassa kansallisvaltioiden syntyä, maanviljelyn kehittymistä ja kivihiilen käyttöä. Ihmiskunnan monet keksinnöt ovat olleet kehitysaskeleita, mutta onko edistys ollut sittenkin vain marssi kohti elintasosairauksia, ilmastonmuutosta ja täyttä kaaosta?

Esihistoria on niin vaikeasti hahmotettava aika, että keskustelua on aluksi työlästä kuunnella.

Nygren ja hänen vieraansa, arkeologit Johanna Seppä ja Mikael Manninen yrittävät kyllä parhaansa mukaan tehdä asioista konkreettisia.

Mitä Pohjolan ensimmäiset asukkaat söivät? Miten he saivat jalat pysymään kuivina märässä metsässä – ja miten pukeutuivat, jotta ylipäätään tarkenivat? Ainakin sen oppii, että kivikaudellakin on tarvittu paljon taitoja ja että ihmiset olivat uteliaita – ja siksi ehkä levittäytyivät pohjoista myöten.

Kysymys siitä, oliko pohjoiseen muuttaminen ihmiskunnan suurin virhe, on hiukan epäsuhtainen sarjan muihin aiheisiin verrattuna. Kivihiilen hyödyistä ja haitoista tai lihansyönnin historiasta on ehkä helpompi penkoa ”syyllisiä”.

Yle Areena