His­to­ria­do­ku­ment­ti pal­jas­taa: Näin kir­jai­li­ja Karel Čapek keksi sanan robotti ja ma­te­maa­tik­ko Alan Turing Tu­rin­gin koneen

Historia: Mullistavat keksinnöt Monet arkiset laitteet aina ajoneuvoista kännyköihin tuntuvat nykypäivänä itsestäänselvyyksiltä, mutta joskus ne olivat...

Dokumentti käy läpi ihmiskunnan historian merkittäviä keksintöjä. Ensimmäiseksi käsitellään robotteja ja niiden historiaa.
Dokumentti käy läpi ihmiskunnan historian merkittäviä keksintöjä. Ensimmäiseksi käsitellään robotteja ja niiden historiaa.
Kuva: Bigger Bang Communications Ltd

Historia: Mullistavat keksinnöt

** Monet arkiset laitteet aina ajoneuvoista kännyköihin tuntuvat nykypäivänä itsestäänselvyyksiltä, mutta joskus ne olivat aikansa mullistaneita keksintöjä, joiden taustalla oli jopa tuhansien vuosien työ yrityksineen ja erehdyksineen.

Kuusiosainen dokumenttisarja syventyy ihmiskunnan merkittäviin keksintöihin ja siihen, kuinka tiede on muovannut modernia maailmaa.

Ensimmäiseksi käsittelyyn pääsevät robotit. Nykyään robotteja on kaikkialla ja niillä rakennetaan kaikkea mahdollista. Robotit ovat kiehtoneet ihmisiä jo aikojen alusta. Liikkeelle lähdetään kaukaa historiasta. Tarina kulkee kiinnostavasti kuvaten ihmisiä ja ihmiskohtaloita keksintöjen takana.

Selviää sekin, että robotti-sanan keksi 1920-luvulla kirjailija Karel Čapek. Hän käytti sitä näytelmässään Rossumin Universaalit Robotit. Pian sana otettiin käyttöön kaikissa maailman kielissä. Ajatus niistä leivisi kaikkialle populaarin kulttuurin piirissä. Miten selleisen koneen voisi rakentaa?

Esiin nostetaan myös toinen uranuurtaja, brittiläinen matemaatikko Alan Turing, jonka juoksulenkillä oli kauaskantoisia seurauksia.

Juostessaan joen vartta nuori, urheilullinen mies sai idean universaalista tietokoneesta, jota voisi soveltaa lukuisten ongelmien ratkaisuun. Jälkipolvet tulivat tuntemaan keksinnön nimellä Turingin kone. Yle Teema & Fem tiistai 17.9. klo 19.00