Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus

Hir­vi­saa­ren erot­ta­mi­nen on ryh­di­käs rat­kai­su

Perussuomalaiset päätti torstaina erottaa kansanedustaja James Hirvisaaren puolueen jäsenyydestä.

Perussuomalaiset päätti torstaina erottaa kansanedustaja James Hirvisaaren puolueen jäsenyydestä.

Puoluehallituksen työvaliokunta oli yksimielinen päättäessään esittää erottamista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi STT:lle, että käytännössä asia on selvä. Hänen mukaansa työvaliokunnan päätöksen takana ovat jo puolueen puheenjohtaja, kolme varapuheenjohtajaa ja puoluesihteeri. Myös Ruohonen-Lerner itse tukee ratkaisua.

Puheenjohtaja Timo Soini ei halunnut tarkemmin eritellä erottamiseen johtaneita syitä. Perussuomalaisten sääntöjen mukaan puolueesta voidaan erottaa, jos ”jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta”. Hirvisaaren viimeisin tempaus oli isännöidä vierailijajoukkoa, johon kuulunut teki eduskunnassa natsitervehdyksiä. Hän on myös herättänyt kyseenalaista huomiota levottomilla kirjoituksillaan sosiaalisessa mediassa.

Puoluehallituksen työvaliokunnan päätös on ryhdikäs. Hirvisaari on käytöksellään osoittanut olevansa kelvoton kansanedustaja, jonka ainoat aikaansaannokset liittyvät koheltamiseen netissä.

Erottamispäätöstä on varmasti mietitty monelta kannalta, ja päätös signaloi puolueen halua todistaa olevansa vakavissaan. Mikäli kannatuslukemat pysyvät nykyisinä tai jopa kohenevat, hallitusvastuu odottaa, kenties jopa pääministeriys. Silloin otsikoita on synnyttävä muusta kuin natsitervehdyksistä tai facebook-päivityksistä. Talouspulmien perkaaminen kun jatkuu ainakin seuraavan hallituskauden.

Tapaus Hirvisaari tuottanee jälkimaininkeja. Hänellä on omat kannattajansa. Erottamispäätös kuitenkin kertoo, kenen linjalla puoluetta viedään kohti seuraavia vaaleja.