Hilla vi­laut­taa vi­deol­la tu­le­vai­suut­ta – yh­tei­sön tar­koi­tuk­se­na on muun muassa va­rus­taa droneja te­ko­älyl­lä

Ikkunapinnat tervehtivät ja autot tunnistavat itsenäisesti tilaajansa. Maailmaa digitalisoiva teknologiayhteisö laajentaa juuri repertuaariaan droneihin.

Hillan johtaja Jaakko Sauvola (toinen vas.) näyttää, miten videolla hologrammin alla oleva ”dataryhelikkö” muuttaa aineettomat signaalit näkyviksi viivoiksi. Hillan piirissä toimivat myös Jari-Pekka Rontu Oamkista (vas.), Jukka Riekki sekä Harri Kopola.
Hillan johtaja Jaakko Sauvola (toinen vas.) näyttää, miten videolla hologrammin alla oleva ”dataryhelikkö” muuttaa aineettomat signaalit näkyviksi viivoiksi. Hillan piirissä toimivat myös Jari-Pekka Rontu Oamkista (vas.), Jukka Riekki sekä Harri Kopola.
Kuva: Jukka Leinonen

Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa kehittävän Hilla-yhteisön Näe tulevaisuus -video on mykistävä yhdistelmä Star Trekiä ja Terminatoria. Teknologiaa vilisevä viisiminuuttinen visio on kuitenkin totta tai vähintäänkin tekeillä.

Me valvomme terveyttä pikadiagnooseilla ja pian teemme etätöitä yhdessä omaan tilaamme hologrammeina ilmestyvien kollegojen kanssa. Ympäristö taas seuraa yhä tarkemmin, kuka liikkuu missäkin ja millä asialla.

– Okei. Vau. Ei hitto. Mitä tässä oikeasti tapahtuu. Nämäkö tekevät täällä tällaista!

Yllätys on taattu, kun korkeateknologiaa tuotteiksi ja palveluiksi vivuttavan Hillan johtaja Jaakko Sauvola esittelee käsikirjoittamaansa videota eri tapahtumissa, kuten messuilla. Myös BusinessOulu on tarjoillut tänä syksynä vieraille pilkahduksia ”Suomen seuraavista 100:sta vuodesta”.

Videolla itse ajava auto tunnistaa asiakkaansa kadulla, pysähtyy rinnalle ja tervehtii tilaajaa nimeltä. Vuonna 2037 matka Helsingistä Ouluun taittuu tunnissa maateitse. Ikkunasta heijastuu virtuaalimaisema, kun nainen, joka on raskaana, päivittää hyperloopissa terveystietojaan. Kasvojen kolmiomallinnus, joka tunnistaa etäisyydet eri pisteiden välillä, varmistaa käyttäjän identiteetin. Ihostakin tulee bioanturi, kun esimerkiksi hiestä voidaan mitata hyvinvointia.

Kuljetusputkesta käsin hoituu kuin ohimennen myös lähetys itsenäisesti toimivaan, miehittämättömään satamaan.

Hilla on Tekesin kanssa toimiva yritys- ja tutkijayhteisö.
Video: Jaakko Sauvola / Hilla

Hilla on Tekesin kanssa toimiva yritys- ja tutkijayhteisö, joka rakentaa digitaalista maailmaa tietyille pilareille.

– Iso juttu on se, että Hillan projekteissa tutkijat ja yritykset toimivat niin, että me osaamme laittaa 5G:n, tekoälyn, IoT:n ja painettavan elektroniikan samaan palveluun tai tuoteympäristöön. Haetaan parhaat ekspertit isosta tutkijapoolista ratkaisemaan arvoituksia, toteaa Sauvola.

Uusimpana Hilla panostaa Arctic drone -labsiin. Tarkoituksena on varustaa droneja tekoälyllä, niin että ne pystyvät tarjoamaan erilaisia palveluita. Hillan piirissä toimii tuhat yritystä ympäri Suomen.