Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Hiih­to­lo­mal­la sattuu ja ta­pah­tuu Oulussa – poimi parhaat vinkit

Oulussa riittää toimintaa ja touhua hiihtolomaviikolla. Lapset ja nuoret voivat matkustaa tapahtumiin ilmaiseksi bussilla.

Nallikarin talvikylässä pääsee kokemaan samoja asioita kuin Lapin matkailukeskuksissa.
Nallikarin talvikylässä pääsee kokemaan samoja asioita kuin Lapin matkailukeskuksissa.
Kuva: Leinonen Jukka

Oulussa riittää toimintaa ja touhua hiihtolomaviikolla. Lapset ja nuoret voivat matkustaa tapahtumiin ilmaiseksi bussilla, sillä Oulun joukkoliikenne tarjoaa 7.-13. maaliskuuta maksuttomat matkat alle 17-vuotiaille. Maksua ei peritä kello 7-23 välisenä aikana alkavilta matkoilta.

Alle 17-vuotiaan kannattaa varautua todistamaan ikänsä bussissa kymppiviikolla. 

Kuperkeikkaa Ouluhallissa ja temppurata uimahallissa

Ouluhallissa järjestetään maanantaista keskiviikkoon 7.–9. maaliskuuta kello 10–14 maksuton perhekuperkeikka-tapahtuma, jossa on lapsille vapaata liikunnallista toimintaa vanhempien valvonnassa.

Lasten liikennepuistossa on luvassa tiistaina 8. maaliskuuta kello 10–16 maksuton koko perheen tapahtuma, jossa on luvassa muun muassa koiravaljakkoajelua, lumikenkäilyä ja lumisählyä.

Oulun uimahallissa Raksilassa on tarjolla keskiviikon ja torstain 9.–10. maaliskuuta kello 11–15 Wibit-temppurata uimataitoisille. Kelluvalla Wibit-temppuradalla voi kiipeillä, liukua ja ylittää esteitä monella tavalla. Pääsy radalle on uintilipun hinnalla.

Jos haluaa haukata raitista ilmaa hiihtolomaviikolla, Raksilan tekojäällä on maksutonta yleisöluistelua maanantaista perjantaihin kello 9–14.

Nallikarin Talvikylä on auki hiihtolomaviikolla joka päivä kello 11-16. Talvikylässä on hoijakka, hiihtolatua ja pulkkamäkeä. Korvausta vastaan pääsee mönkijän, moottorikelkan, poron tai huskyvaljakon kyytiin.

Tietomaassa koodataan, taidemuseolla työpajoja

Tietomaassa koodataan robotti-, koodaus- ja Minecraft -henkisillä leireillä hiihtolomaviikolla. Maanantaista keskiviikkoon kello 10–14 järjestetään Koodileiri 1 ja keskiviikosta perjantaihin kello 10-14 Koodileiri 2, lisätietoa  leireistä antaa www.suomenkoodikoulu.fi.

Tietomaahan vakinaisesti muuttanut dinosaurus Masa on tavattavissa koko hiihtolomaviikon ajan päivittäin kello 11, 13 ja 15.

Tietomaan Matkalla avaruuteen -3D-jättielokuva esitetään päivittäin kello 12, 14 ja 16.

Nuorisotiloista hiihtolomaviikolla ovat auki Byströmin nuortenkahvila Bysis sekä Oulunsalon, Rajakylän ja Talvikankaan nuorisotalot. Tarjolla on maksutonta toimintaa ekaluokkalaisista 17-vuotiaisiin. Luvassa on muun muassa kokkailua, kisoja ja leffoja.

Oulun Taidemuseo  järjestää hiihtolomaviikolla monenlaista toimintaa. Tiistaina 3. maaliskuuta kello 9-11 ja 13–15 on luvassa isovanhempien ja lasten yhteiset nonstop-taidepajat muun muassa korun valmistuksen, paperin kuvioinnin ja kartonkigrafiikan työpisteillä.

Keskiviikkona 9. maaliskuuta kello 10–11 ja 13–14  tutustutaan taidemuseon ajankohtaisiin näyttelyihin lasten toiminnallisissa näyttelyopastuksissa.

Torstaina 10.maaliskuuta kello 11–12.30 ja 14–15.30  lapset ja nuoret pääsevät tekemään taidetta värikylpypajoissa.

Pohjois-Pohjanmaan museolla perheen pienimpiä viihdyttävät Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen hahmot. Näyttely soveltuu parhaiten 4-6-vuotiaille lapsille. Paikalla on yleisöopastus tiistaina 8. maaliskuuta kello 14 ja torstaina 10. maaliskuuta samaan aikaan.

Viikunalapset teatterissa ja toimintaa seurakuntatalolla

Oulun kaupunginteatterissa on luvassa Viikunakulapset-esitys lauantaina 5. maaliskuuta, ja tiistaina 8. maaliskuuta. Molempina päivinä esitykset alkavat klo 11 pienen näyttämön lämpiössä ja kestävät noin puoli tuntia.

Esitykseen lauantaina ovat tervetulleita kaikki yli 5-vuotiaat lapset. Tiistain esitys on suunnattu eskari-ikäisille ja sitä vanhemmille, sillä ohjelmassa on esityksen jälkeen ohjattuja draamaleikkejä kello 13 saakka.

Maksuttomiin esityksiin on paikkoja rajoitetusti. Molempien päivien ilmaisliput tulee noutaa teatterin ala-aulan myyntipalvelusta.

Oulun ev.lut. seurakunnissa järjestetään hiihtolomaviikolla ohjattua toimintaa alakouluikäisille Hintan seurakuntatalolla ja Oulunsalon Repussa. Toimintapäivät tarjoavat yhteistä tekemistä nuorisotyönohjaajien johdolla: leikkiä, askartelua, liikkumista, pelien pelaamista ja oleskelua.

Repussa toimintapäivät järjestetään 1.–6.-luokkalaisille maanantaista keskiviikkoon 7.–9. maaliskuuta kello 9.30–15. Toimintapäiville pitää ilmoittautua etukäteen nuorisotyönohjaajille.

Hintan seurakuntatalon toimintapäivät on suunnattu 1.–4.-luokkalaisille. Toimintaa järjestetään tiistaista torstaihin 8.–10. maaliskuuta kello 12–16. Toimintapäivät ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. 

Liikuntaseikkailua ja koiranhoitokurssi

Lapset pääsevät mukaan ilmaiseen liikuntaseikkailuun ja tutustumaan tanssin maailmaan Dance Sport Clubilla Toppilassa Kansipojantie 6:ssa tiistaina 8. maaliskuuta. Aamusta mukaan  voivat tulla 0-6 vuotiaat ja myöhemmin päivällä isommat eli 7-12 vuotiaat. 

Ohjaajina toimivat seuran luokanopettajat sekä tanssin ammattilaiset.

Oulun 4H-yhdistys järjestää koiranhoitokurssin tiistaina 8. maaliskuuta kello  9-15. Kokoontumispaikkana toimii Lämsänjärven koulu.

Kurssi on suunnattu alakouluikäisille lapsille. Iltapäivä ollaan ohjaajan koiran kanssa pihalla.

Kurssilla käydään aamupäivän aikana sisätiloissa läpi koiranhoitoon liittyviä perusasioita, kuten rodun valintaa, turkin hoitoa, kynsien leikkausta ja koiran elekieltä. Kurssi on maksullinen ja siihen pitää ilmottautua.

4H-yhdistyksellä on myös Hietasaaren Eläintoukolassa tapahtumapäivä torstaina 10. maaliskuuta kello 9-15. 

Päivän aikana perehdytään eläinten hoitoon ja ruokintaan. Porukalla hoidetaan minipossuja, lampaita ja aasia. Päivän kohokohtana on lammasagility maneesissa. Kurssi on suunnattu alakouluikäisille lapsille. Tapahtuma on maksullinen ja siihen pitää ilmottautua.

Pakurilan tilalla voi tutustua maatilan eläimiin

Muhoksen Leppiniemessä sijaitsevalla Pakurilan tilalla järjestetään perjantaina kello 10-13 avoimet ovet. Päivän aikana voi tutustua pienen maatilan eläimiin. Mukaan pääsee 50 ilmoittautunutta. Ilmoittautua voi Pakurilan tilan Facebook-sivulla. Avoimien ovien päivään on vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu.

Oulun ulkopuolella hiihtolomalaisille on tarjolla touhua muun muassa pohjoisen luontokeskuksissa. Esimerkiksi Syötteen kansallispuistossa alueen toimijat ja yrittäjät järjestävät Syötteen luontokeskuksella 10. maaliskuuta kello 11-15 hankihulinat, jotka tuovat vilskettä luontokeskukseen. Ohjelmassa on muun muassa huskyajelua ja markkinat.