Tilaajille

Hiih­ti­kö Jussi Ku­rik­ka­la voit­toon hu­ma­las­sa? Tähän aikaan ke­vääs­tä Ou­nas­vaa­ran tal­vi­ki­sat oli kan­san­juh­la, jossa tun­gek­si tu­hat­mää­rin yleisöä ja syntyi satoja ta­ri­noi­ta

Ensimmäiset Ounasvaaran talvikisat pidettiin 1927 ja viimeiset 2014.

1956. Hiihtokuningas Veikko Hakulinen oli aikansa yleisömagneetteja Ounasvaaralla. Vanha kisapaikka oli suojeluskunnan ampumapaviljongin ja -radan maastossa, siis nykyisen Lapin urheiluopiston alueella. Rovaniemeläinen Olavi Maatela talvikisojen kisajulisteet tapahtuman kultaisina vuosikymmeninä. 1954. Yleisö tungeksi hiihtopaikalle, joka oli nykyisen urheiluopiston maastossa. Taustalla näkyy silloisen ampumaradan betonivalli. 1964. Olympiavoittaja Veikko Kankkonen houkutteli Ounasvaaran mäkikisaan 17 000 katsojaa. 1937. Pöyliövaaran hyppyrimäki oli valmistuessaan Suomen suurin. 1937. Ounasvaaran Hiihtoseuran Martti Huhtala (oik.), Timo Murama ja Matti Kittilä tunsivat Pöyliövaaran mäen metkut. 1943. Yleisömassaa talvikisojen mäkikisassa Ounasvaaralla. Kisa käytiin Ounasvaaran vanhassa mäessä, koska sotavuosina Pöyliövaaran suurmäkeä ei aina kunnostettu. 1966. Talvikisoissa hiihdettiin usein myös Suomen mestaruuksista. Eero Mäntyranta voitti 1966 sekä 15 että 50 kilometriä. Talvikisat 1944. Kenraali Eduard Dietl (vas.) ja Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Jarl Sundquist jututtavat 50 kilometrin voittajaa Jussi Kurikkalaa, joka on tankannut pirtua ennen viimeistä nousua.
1956. Hiihtokuningas Veikko Hakulinen oli aikansa yleisömagneetteja Ounasvaaralla. Vanha kisapaikka oli suojeluskunnan ampumapaviljongin ja -radan maastossa, siis nykyisen Lapin urheiluopiston alueella.
1956. Hiihtokuningas Veikko Hakulinen oli aikansa yleisömagneetteja Ounasvaaralla. Vanha kisapaikka oli suojeluskunnan ampumapaviljongin ja -radan maastossa, siis nykyisen Lapin urheiluopiston alueella.
Kuva: matti aho

Ensimmäiset Ounasvaaran talvikisat pidettiin 1927 ja viimeiset 2014. Matkalle mahtuu monenlaista.

1927

Hernesopan pitää olla kisakeittiössä kuumana kello seitsemän. Siksi rovaniemeläinen Mandi Liljeberg nousee maaliskuun viimeisenä sunnuntaina suksille ennen aamuneljää ja lähtee kapuamaan kirkonkylästä Ounasvaaralle.

Pian valkenee ensimmäisten Ounasvaaran talvikisojen toinen päivä.