HIFK:n kii­na­lais­omis­ta­ja haluaa tehdä Suo­mes­sa tuottoa – ”Mi­nul­la ei ole mitään pei­tel­tä­vää”

37-vuotias Chang Jin on hankkinut omaisuutensa pelaaja-agenttina, asunut 15 vuotta Lontoossa ja laajentaa nyt jalkapallotoimintaansa Suomeen.

Miesten jalkapalloliigassa pelaavan HIFK:n uusi pääomistaja on Chang Jin. Kiinalaisen tulo seuran taustalle on herättänyt paljon kysymyksiä.
Miesten jalkapalloliigassa pelaavan HIFK:n uusi pääomistaja on Chang Jin. Kiinalaisen tulo seuran taustalle on herättänyt paljon kysymyksiä.
Kuva: Roni Rekomaa

Miesten jalkapalloliigassa pelaavan Helsingin IFK:n uusi kiinalainen pääomistaja Chang Jin, kutsumanimeltään Lucas, vastailee rennosti median uteluihin uudesta omistussuhteesta.

37-vuotias kiinalainen on hankkinut omaisuutensa pelaaja-agenttina, asunut 15 vuotta Lontoossa ja laajentaa nyt jalkapallotoimintaansa Suomeen.

–  Minulla ei ole mitään peiteltävää. Kaikki haluavat saada investointinsa takaisin eikä heittää rahaa pois, Chang kertoi suunnitelmistaan.

–  Jalkapallon epäonnekas puoli on se, että tulevaisuutta ei voi ennakoida. Meidän täytyy tehdä tuottoa. Pitää onnistua lisäämään pelaajien arvoa, pitää herättää mielenkiintoa ja saada lisää sponsorisopimuksia.

Chang Jinin omistama englantilaisyritys Impress London Europe Ltd osti HIFK Fotboll Ab:n osakeannissa 51,9 prosenttia yhtiöstä. Kiinalainen sijoittaa pitkään talousahdingossa olleeseen seuraan noin kaksi miljoonaa euroa tämän ja seuraavien vuosien aikana.

Fiinisti pukeutunut kiinalainen kertoi nähneensä elämässään yhden IFK:n ottelun. Hän kertoi itse ottaneensa yhteyttä seuraan.

–  Olen aina löytänyt itse bisnesmahdollisuuteni.

Luovutti Vejlen moldovalaistoverilleen

Chang on toiminut viime vuosina Tanskan jalkapalloliigassa pelaavan Vejle Boldklubin omistajana yhdessä bisnespartnerinsa ja perhetuttavansa, moldovalaisen Andrei Zolotkon kanssa. Tiistaina kiinalainen paljasti antaneensa seuran hallinnan Zolotkolle, vaikka omistaa yhä seuran osakkeet.

–  Se on oma päätökseni, Chang vastasi lyhyesti.

Zolotkolla ei ole tällä hetkellä virallista roolia HIFK:ssa.

Vejlen urheilullinen menestys on ollut viime vuosina heikkoa Tanskassa, mutta joukkue on onnistunut kasvattamaan yleisömääriään ja sponsoritulojaan. Samaan tähtää HIFK.

Seuran virallisen jalkapallojaoston, HIFK Soccer rf:n, puheenjohtajan Christoffer Perretin mukaan seura haluaa panostaa lähitulevaisuudessa markkinointiin sekä urheilupuolen kehittämiseen.

Kannattajat piirittivät Changin

Uusi omistus on herättänyt intohimoisissa HIFK-kannattajissa paljon vastarintaa. Tiistaina punapaitojen kannattajia virtasi kiinalaisen ympärille, kun tiedotustilaisuuden virallinen osuus oli päättynyt. Kannattajissa kysymyksiä on herättänyt etenkin Vejlessä pyöritetty laaja pelaajarinki.

Suomalainen seurajalkapalloilu on myös kokenut synkkiä käänteitä ulkomaalaisomistajien kanssa, kun vedonlyöntirikollisuuden keskelle joutuneet AC Allianssi ja Tampere United menivät nurin aiemmin tällä vuosituhannella.

Perret ymmärtää fanien huolen, mutta toivoo heiltä kärsivällisyyttä.

–  IFK:n sielua ei olla myyty. Olemme myyneet yhden osan kaupallisesta liiketoiminnastamme ja saaneet siihen lisää paukkuja, Perret sanoi.

HIFK Soccer rf omistaa seurasta nyt 35,5 prosenttia. Ennenkin HIFK:hon investoineen tuntemattoman suomalaisen sijoittajan osuus on 5,0 prosenttia, pienomistajien osuus 7,6 prosenttia.