Lukijalta
Mielipide

Hietasaari on kaunis ja ainutlaatuinen alue – on harmillista, kuinka vähällä käytöllä se on kokonaisuudessaan

Risuiseen suureen metsäalueeseen voitaisiin saada upeita ulkoilureittejä lähelle merta. Näiden reittien varrella voisi olla sitten muun muassa mukavia tulipaikkoja ja paljon muuta.

Korkein hallinto-oikeus KHO hylkäsi valituslupahakemuksen Hietasaaren asemakaavoista joulukuussa 2019. Kuvittelisi, että KHO:n päätöksen jälkeen asia olisi loppuun käsitelty ja tärkeää kehitystyötä Hietasaaressa päästäisiin nopeasti viemään eteenpäin, mutta ei. Tämän jälkeen alkoi uudet, ei viralliset valitukset ja mentiinpä jopa niin pitkälle, että pyrittiin estämään työkoneiden työskentelyä.

Tämä on mielestäni ristiriitaista monestakin syystä. Käsittääkseni alkuperäinen syy valituksille oli se, että viljelypalstat olivat uhattuna. Kun kaupunki osoitti viljelypalstoille uudet paikat lyhyen matkan päähän, niin valituksien syynä olikin sitten lenkkipolut, pöllöt, tiaiset ja muut vaihtoehtoiset syyt.

Hietasaaren alueella on metsäalaa noin 128 hehtaaria ja tästä tämän hakkuualueen osuus on neljä hehtaaria eli noin kolme prosenttia. Metsästä jää siis kaupunkilaisten, eläimien ja turistien käyttöön 124 hehtaaria eli 97 prosenttia. Tuolle alueelle varmasti mahtuu Hietasaaren eläimetkin onnellisesti elämään.

Mitä tämä Hietasaareen suunniteltu kokonaisuus sitten voisi tarkoittaa meille oululaisille? Hietasaari on todella kaunis ja ainutlaatuinen alue Oulussa. On mielestäni harmillista, kuinka vähällä käytöllä se kokonaisuudessaan on, kun tietää mitä sillä olisi tarjottavaa.

"Muutaman vuoden päästä Hietasaaressa voisi olla upea uudenlainen huvipuisto, uudet viljelyalueet, hieno siirtolapuutarha, peruskorjattu ja houkutteleva Eden kylpylä sekä kehittynyt ja laajentunut Nallikari Camping."

Kokonaisuudessa on esitetty huvipuistoa, viljelypalstoja, siirtolapuutarhaa, kesäteatteria ja paljon muuta. Kun aluetta kehitetään ja sinne saadaan huomattavasti nykyistä enemmän ihmisiä liikkeelle, niin varmasti kaiken kehittämiseen on myös suurempi motivaatio.

Risuiseen suureen metsäalueeseen voitaisiin saada upeita ulkoilureittejä lähelle merta. Näiden reittien varrella voisi olla sitten muun muassa mukavia tulipaikkoja ja paljon muuta.

Muutaman vuoden päästä Hietasaaressa voisi olla upea uudenlainen huvipuisto, uudet viljelyalueet, hieno siirtolapuutarha, peruskorjattu ja houkutteleva Eden kylpylä sekä kehittynyt ja laajentunut Nallikari Camping. Tämä kaikki tarkoittaisi Ouluun lisää työllisyyttä, lisää turisteja ja näiden kautta myös lisää euroja. Ja tietysti paljon virkistysmahdollisuuksia meille oululaisille.

Huvipuisto ei missään nimessä saa olla samanlainen Linnanmäen tai Särkänniemen kanssa. Meillä on Oulussa valtavasti osaamista teknologianalalla ja pelialalla.

Tämän alan ihmiset täytyy ottaa mukaan suunnitteluun ja toteuttaa huvipuisto siten, että paljon asioita on sisätiloissa. Nykyteknologia mahdollistaa esimerkiksi vuoristoradan sisätiloihin, joka kuitenkin tuntuu täysin aidolta. Tällaisten ratkaisujen kautta huvipuisto saadaan ympärivuotiseen käyttöön. Tietysti merellisissä maisemissa kun ollaan, niin pitää laitteita ja ohjelmaa olla myös ulkona.

Tätä kokonaisuutta haluan itse olla tulevaisuudessa edistämässä ja nähdä tällä vuosikymmenellä upean ja houkuttelevan Hietasaaren kokonaisuuden, missä on vähän kaikille kaikkea. Hieno kokonaisuus upeissa merellisissä maisemissa, josta Oulu olisi tunnettu!

Joni Meriläinen

(sd.), Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.