Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Hiekkaa ka­la­kei­tos­sa ja ha­ju­tar­kas­tus tel­tois­sa

Oulunsalo Partiolippukunta Pohjolan Pirteät on viime vuosina kasvanut nopeasti.

Trangian kokoaminen. Vanhemmat sisarukset Eetu ja Emmi-Lotta Vuollo näyttävät pikkuveljelleen Akselille, miten retkikeitin kootaan. Trangian käyttö sujuisi meiltäkin, vakuuttivat vanhemmatLiisa ja Kari Vuollo.
Trangian kokoaminen. Vanhemmat sisarukset Eetu ja Emmi-Lotta Vuollo näyttävät pikkuveljelleen Akselille, miten retkikeitin kootaan. Trangian käyttö sujuisi meiltäkin, vakuuttivat vanhemmatLiisa ja Kari Vuollo.

Oulunsalo

Partiolippukunta Pohjolan Pirteät on viime vuosina kasvanut nopeasti. Aktiivisia jäseniä on reilut sata, ja viime vuonna otettiin käyttöön toinen partiokolo Kaukovainiolla.

Kaikki halukkaat sudenpennut eivät mahdu mukaan, ainakaan heti alkusyksystä. Uusia ryhmiä perustetaan ainakin yksi, ja jos löytyy johtajia, perustetaan toinenkin.

"Tänä syksynä on ensimmäistä kertaa pulaa johtajista", kertoo lippukunnanjohtaja Laura Inkala. Johtajapula syntyy, kun partiolaiset lähtevät opiskelemaan, uusia taas on löytynyt opiskelijoista, jotka ovat muuttaneet Ouluun.

"Jonottamaan on aiemminkin joutunut, mutta viimeistään joululta ovat halukkaat päässeet mukaan", kertoo sudenpentuosaston johtaja Saara Pajunpää.
Lippukunta leireilee parhaillaan Oulunsalon Koppanassa. Sunnuntai-iltana leirillä juhlittiin 45-vuotista toimintaa.

Viidenkymmenen hengen leiri kutistui pariinkymmeneen illan päätteeksi, kun sudenpennut lähtivät kotiin. Isommilla on maanantaina edessä pienimuotoinen vaellus, haikki, ja kaupunkiin palataan tiistaina.

"Kyllä se vähän jännittää", myönsi Emmi-Lotta Vuollo, 10, vaikka onkin jo kokenut partiolainen. Tiedossa oli vain, että haikilla yövytään.

Vuollon perheen kaikki kolme lasta ovat Pohjolan Pirteissä. Nuorimmainen Akseli, 8, aloitti viime syksynä. Eetu, 12, on ollut partiossa jo viitisen vuotta. Leirille Akseli ei vielä tohtinut lähteä mukaan. "Kun pääsi mökille", nuorimies toteaa, mutta näyttää nyt hivenen harmittelevan valintaansa.

Emmi-Lotta selvittää vanhemmilleen, kuinka yövartiointi on sujunut. Pareittain kierrettiin aamuseitsemältä tunnin ajan vahtimassa. "Jos joku vieras olisi tullut vastaan, olisi kysytty, millä asioilla liikkuu. Ja jos se ei olisi selvinnyt, olisi puhallettu pilliin", hän kertoo.

Joka päivä jokainen vartio, muutamana hengen ryhmä, valmistaa yhden aterian retkikeittimellä.

"Yhteen ruokaan tuli liikaa rasvaa, yhteen liikaa chiliä ja kalakeittoon meni hiekkaa", Emmi-Lotta summaa ruuanlaittokokemuksia.

Nälkä ei kuitenkaan ole päässyt yllättämään. "Keittiöltä saa sitten lisää ruokaa, jos ei omat sapuskat ole menneet kurkusta alas", tyttö täsmentää.

Vanhemmat toivat tuliaisiksi suklaalevyt ja vähän puhtaita vaatteita. "Kun kuultiin, että on yövaellus tulossa", sanoo Liisa Vuollo.

Leirillä on pidetty tiukkaa huolta hygieniasta, Inkala ja Pajunpää kertovat, että hammasharjan kosteuskin on tarkistettu, jotta kaikki varmasti ovat pesseet hampaat.

"Joo, tuohtuu Eetu. Yhtenä aamuna haisteltiin kainalot!"

"Ja tänä aamuna oli tarkoitus haistaa varpaat, mutta eivät vissiin uskaltaneet", arvelee telttakaveri.