Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kult­ti­pe­laa­jak­si Kär­pis­sä noussut Mikko Niemelä joh­dat­taa Saipan Rak­si­laan

Rakentaminen: Har­taan­sil­ta sai en­sim­mäi­sen kaa­ri­ele­ment­tin­sä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

He­rä­tys, vaalit ovat tuota pikaa

Keväällä on edessä kahdet vaalit, mutta kampanjointi on lähtenyt vasta laiskasti liikkeelle.

Keväällä on edessä kahdet vaalit, mutta kampanjointi on lähtenyt vasta laiskasti liikkeelle. Hallituksella on kovat paineet saada suuret uudistukset läpi tai keskeneräiset asiat tipahtavat niiden syliin heti vaalimittelön alkajaisiksi.

Kevään eduskuntavaalit ovat edessä tuota pikaa, mutta kampanjointi on vielä lai-meaa. Puolueiden ja ehdokkaiden pitäisi päästä vauhtiin, onhan tarjolla runsaasti kansalaisten arkeen vaikuttavia isoja teemoja.

Huhtikuun eduskuntavaaleja seuraavat heti perään Euroopan parlamentin vaalit toukokuussa. Hyvässä lykyssä syksyllä ovat vielä maakuntavaalit, joiden kohtalo riippuu eduskunnan loppurutistuksesta.

Kansanedustajat ovat parhaillaan joulutauolla, mutta he palaavat töihin heti loppiaisen jälkeen. Kiire painaa, sillä eduskunnan istuntokausi päättyy jo maaliskuun puolivälissä, mutta suuret uudistukset vaativat vielä paljon työtä.

Politiikalle on ominaista, että loppusuoran siintäessä hallitus alkaa hapantua. Puolueet alkavat katsoa omia tavoitteitaan ja tehdä eroa hallituskumppaneihin. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksella ei kuitenkaan ole varaa löysätä, sillä hallituksen keskeinen tavoite maakuntien itsehallinnosta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta on vielä viimeistä sinettiä vaille. Onnistumisesta ei ole takeita.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai joulun alla sote-maakuntauudistuksen käsittelyn värikkäiden vaiheiden jälkeen valmiiksi, ja asia on nyt perustuslakivaliokunnan käsissä. Vielä ei ole kerrottu, milloin eduskunta äänestää paketista.

Sotea ei pääse pakoon vaalikeskustelussa, riippumatta siitä, miten uudistuksessa lopulta käy. Jos sote-uudistus kaatuu, keskustelu vaihtoehtoisista malleista kiihtyy. Hallintohimmelin läpivalaisun sijaan pitäisi päästä puhumaan myös palvelujen sisällöstä ja edessä olevasta sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Iso vaaliteema on ilmastonmuutos, joka avautuu kansalaisille esimerkiksi autoilun kustannuksissa. Oulun epäillyt seksuaalirikokset tuovat epäilemättä särmää keskusteluun maahanmuutosta ja sopeutumisesta. Odotettavissa on myös keskustelua työmarkkinoista ja työelämän ehdoista.

Hallituksella on riittänyt vaikeuksia, mutta hetkellisesti on aihetta hymyyn. Hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite täyttyi joulun alla, työttömyys on vähentynyt ja valtionvelkaa on vuosien tauon jälkeen päästy lyhentämään. Erityisesti keskustan edustajat ovat rummuttaneet hallituksen toimien merkitystä käänteessä. Talouden taivaalla on kuitenkin synkkiä pilviä, ja talouskasvu uhkaa taittua kesken vaalikampanjoinnin.

Hallitusvastuu painaa pääministeripuolue keskustan kannatusta, kun kokoomus näyttää selviävän kuivin jaloin. Oppositiossa lihonut SDP on suosiomittauksissa paalupaikalla.

Pääministerikamppailu käytäneenkin SDP:n ja kokoomuksen välillä. Neljäntenä kärkkyvät vihreät, jotka Pekka Haaviston johdolla ovat onnistuneet kääntämään kannatuskäyrän takaisin ylös. Vahvan mausteen tarjoaa vasemmistoliiton ja perussuomalaisten keskinäinen suuruusmittelö.

Verryttelyn jälkeen kilpajuoksu vaaleihin voi alkaa. Matkaan mahtuu aina myös yllätyksiä, jotka voivat ratkaista kisan.