Mainos

Herätä tarinat eloon, astu ai­ka­mat­kal­le – Vie­rai­le 1800-lu­vun Raa­hes­sa ja vietä yö Väen­tu­vas­sa tai Kap­tee­nin hytissä

Langin Kauppahuone on elämyksellinen 1800-luvun kahvila-ravintola, puoti ja boutique hotelli. Sen historiallinen sisustus, 1860-luvun asuissa palveleva henkilökunta ja tuotteet luovat yhdessä mahdollisuuden kokea entisaikojen tunnelmaa ainutlaatuisella tavalla.

-

Raahessa sijaitseva Langin Kauppahuone vie kesälomalaiset ikimuistoiselle aikamatkalle 1800-luvulle nyt myös lisätyn todellisuuden keinoin. Langin Kauppahuoneen seinille ripustetut taulut heräävät eloon puhelinsovelluksen avulla ja Langin rouvat, patruuni ja puotineittyt kertovat tarinoita elämänmenosta 1800-luvulla. Myös jokaisessa hotellihuoneessa yöpyjät voivat tavata lisätyn todellisuuden avulla huoneen asukkaan 100 tai 200 vuoden takaa.

Boutique hotelli sijaitsee Raahen keskustassa, aivan idyllisen Vanhan Raahen sydämessä, perinteikkäällä puutaloalueella, Pekkatorin laidalla. Langin Kauppahuoneelta merenrantaan tai keskustan palveluihin on matkaa vain kahden korttelin verran.

Langin pihapiirissä on myös elämyksellinen kahvila, joka tunnetaan kakkuvalikoimastaan. Kakkuvitriinin makeiden herkkujen lisäksi talon omassa keittiössä valmistetaan arkisin lounasruokaa ja suolaisia makupaloja. Samalla reissulla onnistuu myös design-ostoksien teko. Kahvilan yhteydestä löytyy uniikki putiikki, jossa voi tehdä mitä ihanimpia tuliaislöytöjä paikallisilta raahelaisilta käsityöläisiltä ja Langin Kauppahuoneen omasta tuotevalikoimasta.

Jenny-rouvan kamari.
Jenny-rouvan kamari.

Majoitu Jenny-rouvan Kamarissa tai Merikapteenin hytissä

Langin Kauppahuone jatkaa yli 200 vuotta vanhan kauppiastalon perinteikästä toimintaa kertoen samalla tarinoita kauppahuoneen eletystä elämästä ja historiallisista henkilöistä. Langin pihapiirissä voi istuskella ja nauttia vanhan ajan tunnelmasta. Pihalla kukkivat apilat, perennat, vanhat ruusut sekä kanat ja kukko käyskentelevät omassa aitauksessaan lasten iloksi.

Yrittäjäpariskunnan Piia Vähäsalon ja Pasi Siipolan idea rakennuksen entisöinnistä lähtikin liikkeelle talon rikkaasta historiasta ja sen asukkaiden lukuisista värikkäistä tarinoista.

– Aidoista tarinoista syntyi haku kertoa ja välittää talon henkilöiden tarinoita muillekin, Vähäsalo muistelee.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennuksien kunnostus aloitettiin vuonna 2016. Vuosi tämän jälkeen kahvila, puoti ja neljä hotellihuonetta valmistui Langin Alakartanoon ja vuoden kuluttua Langin päärakennuksessa otettiin käyttöön kolme tilavampaa hotellihuonetta.

– Jokainen hotellihuone kertoo Langin Kartanossa eläneen historiallisen henkilön tarinaa ja sisustus on ajoitettu henkilön tiettyyn elämänvaiheeseen. Kävijä voi vierailla eri tyylikausilla, sillä kaikki huoneet ovat 1800-luvun eri vuosikymmeniltä, Vähäsalo esittelee hotellin tarinaa.

Langin Kauppahuoneelta löytyy muuan muassa Sofia-Neidon romanttisesti sisustettu kamari pariskunnalle, tilava Väentupa perheelle kaappisänkyineen, Puotineittyen huone työmatkalaisille sekä tunnelmallinen Merikapteenin hytti pariskunnalle.

– Meillä tarinat ja historia ovat mukana kaikessa, kakkupalasta ja sisustuksen pienimpäänkin yksityiskohtaan, ne luovat todellisen syvyyden yöpymiskokemukseen. Kesälomalainen pääsee meillä pienelle aikamatkalle 1800-luvun tunnelmiin nyt myös lisätyn todellisuuden keinoin. Kesälauantaisin lämmitämme Kapteenin saunan ja tarjolla on yleiset saunavuorot erikseen naisille ja miehille ja lauantaisin savustamme kalaa ja tarjoilemme ruoka-annoksia savusiiasta ja -lohesta, kertoo Piia Vähäsalo kesän 2021 suunnitelmista.

Kesälauantaisin lämpenee Kapteenin sauna.
Kesälauantaisin lämpenee Kapteenin sauna.

Herkullisia leivonnaisia, pientä suolaista ja maistuva lounas

Kaikki kahvilan tarjottavat leivotaan omassa keittiössä ja tarjolla on muotileipomuksien lisäksi myös vanhojen reseptikirjojen parhaimmistoa. Suosituimpia herkkuja ovat erilaiset juustokakut ja Sofia-Neidon nimikkoleivos, joka marengin ja raikkaiden marjojen kera tyydyttää taatusti makean nälän. Myös vanhalla reseptiikalla tehty Pietarin Brahen päärynäpiirakka on talon yksi vakioleivonnaisista.

Langin kauppahuoneen kahvilan herkkuja.
Langin kauppahuoneen kahvilan herkkuja.

Langin Kauppahuoneen elämyksellisessä kahvilassa ei syödä vain suulla, vaan myös silmillä. Ympäristö on täysin poikkeuksellinen. Värikkäästä sisustuksesta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, joita voi silmäillä kahvilan salin rauhallisessa tunnelmassa.

– Kävijämme ovat kehuneet erityisesti tunnelmaamme, täällä aika pysähtyy ja arjen kiire unohtuu. Myös tuoreet leivonnaiset ja herkullinen ruoka ovat saaneet kiitosta, Vähäsalo kertoo hymyillen.

Talon köökissä valmistuu osaavien paakareiden käsissä niin aamiainen, arkisin lounas kuin myös  tilauksesta ryhmille herkulliset ateriat talon tyyliin. - Käytämme muuan muassa tuoreita kotimaisia marjoja ja valmistamme hillotkin itse.

Arkipäivisin tarjoiltavan lounaan menu vaihtuu viikoittain. Kotiruokatyyppinen lounasvaihtoehto valmistetaan sekin aina hyvistä raaka-aineista ja samalla tuetaan lähituottajia.

Kauppahuoneella järjestetään tilauksesta myös elämysillallisia. Keisari Aleksanteri I:n mysteeri-illallisella osallistujat nauttivat 1810-luvun menun samalla kun ratkaisevat salamurhaajaan liittyvän arvoituksen. Mysteeri-illallinen pohjautuu Keisari Aleksanteri I:n vierailuun Raahessa 2.9.1819.

-

Löydä uniikkeja tuliaisia ja lahjoja Puodista

Langin Kauppahuoneen kahvilan vieressä sijaitsevasta Puodista voi tehdä mitä ihanimpia löytöjä. Tuotevalikoima on koottu vuonna 1870 purjehtineen Langin purjelaivan rahtikirjan hengessä.

– Tuomme maahan pieniä eriä herkkuja ja muita tuotteita samoista satamakaupungeista kuin kauppahuoneen purjelaivat aikoinaan. Langin laivat toivat maahan myös kahvia Etelä-Amerikasta ja  kahvisekoitukseemme on valittu samat kahvilaadut ja myymme kahvia myös Puodin puolella, Vähäsalo kertoo.

Puodista löytyy myös monipuolinen valikoima Raahe-aiheisia tuotteita, jotka Vähäsalo on itse tuottanut Langin Kauppahuonetta varten. Tuotteiden synnyn innoittajina ovat olleet Raahen kaunis luonto ja alueen rikas historia.

– Lisäksi hyllyiltä löytyy paikallisten käsityöläisten, kuvataiteilijoiden ja kirjailijoiden teoksia, Vähäsalo esittelee.

Puodissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa samalla, kun on vierailemassa kauniissa Wanhassa Raahessa. Meiltä löytyy ihania tuliaisia ja lahjoja kotiin vietäviksi, Vähäsalo huikkaa.

Utuan Showroom-myymälä sijaitsee Langin vieressä

Laadukkaasta käsityöstä ja ajattomasta muotoilusta tunnetun raahelaisen Utuan nahkalaukut kestävät aikaa ja käyttöä. Utuan suunnittelutoimisto ja showroom-myymälä sijaitsee aivan Langin Kauppahuoneen vieressä, Langin sinisessä päärakennuksessa. Showroomissa on esillä koko Utuan värikäs laukkumallisto, vaatteet ja asusteet.

Langin kauppahuone sijaitsee aivan historiallisen Pekkatorin laidalla.
Langin kauppahuone sijaitsee aivan historiallisen Pekkatorin laidalla.

Raahe on monipuolinen kesäkaupunki

Langin Kauppahuoneen keltainen puurakennus sijaitsee aivan idyllisen Vanhan Raahen sydämessä, historiallisen Pekkatorin laidalla. Pekkatorilta on lyhyt matka nauttimaan muista kesäisen Raahen parhaista puolista. Raahen Merimuseoon, Soveliuksen talolle ja Apteekkimuseoon sekä keskustan palveluihin on matkaa vain kahden korttelin verran. Kaikkialle pääsee helposti kävellen ja samalla saa nauttia vanhan puutalokaupungin tunnelmasta.

– Raahen vanha kaupunki on loistava matkailukohde. Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja maassamme. Vierailu alueella on jo siis itsessään elämys, Vähäsalo toteaa hymyillen.

– Lomalaiset voivat varata itselleen vaikkapa risteilyn Raahen saaristoon, lähteä opastetulle kaupunkikierrokselle tai vuokrata kajakit tai sup-laudat vesille. Kesäinen päivä täyttyy helposti ohjelmasta. Meiltä voi myös kysyä lisää vinkkejä tai sitten kannattaa piipahtaa Raahen kaupungin matkailuneuvonnassa, joka sijaitsee aivan vieressämme, Langin päärakennuksessa, Vähäsalo neuvoo.

– Tervetuloa lämpimästi vierailulle Langin Kauppahuoneelle sekä Raaheen kauniiseen kaupunkiin!

OSOITE

Langin Kauppahuone

Kirkkokatu 19, 92100 Raahe

OTA YHTEYTTÄ

Myyntipalvelu

P. +358 50-5137750

info@langinkauppahuone.fi