Hen­gi­tys­tie­tu­leh­duk­sia sai­ras­ta­vat po­ti­laat ruuh­kaut­ta­neet akuut­ti­vas­taan­otot ja päi­vys­tyk­sen Oulussa – liik­keel­lä inf­luens­saa ja RS-vi­rus­ta

Hyvinvointipalveluista muistutetaan, että perusterve voi sairastaa influenssan kotona. Influenssaa hoidetaan levolla, riittävällä nesteellä ja tarvittaessa kuumetta alentavilla lääkkeillä.

-
Kuva: Pekka Peura

Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ovat ruuhkauttaneet Oulun akuuttivastaanotot ja yhteispäivystyksen. 

Hengitystietulehdusta sairastavat potilaat ovat ruuhkauttaneet vastaanotot siinä määrin, että muiden asioiden vuoksi vastaanotolle hakeutuvia henkilöitä kehotetaan harkitsemaan, voisiko asian vuoksi käydä vastaanotolla epidemiatilanteen rauhoituttua. 

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen mukaan influenssaa on todettu yhä enemmän Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Liikkeellä on sekä influenssaa A että influenssaa B. Myös RS-virus kiertää Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Influenssalle on tyypillistä äkillisesti alkava yli 38 asteen kuume, jonka lisäksi on hengitystieoireita, kuten yskää tai kurkkukipua. Myös lihaskipua, yleistä sairauden tunnetta ja ripulia voi esiintyä. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla.

Hyvinvointipalveluista muistutetaan, että perusterve voi sairastaa influenssan kotona. Influenssaa hoidetaan levolla, riittävällä nesteellä ja tarvittaessa kuumetta alentavilla lääkkeillä. Kotona tulisi pysyä siihen saakka, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. 

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos yleistila huononee, tulee hengitysvaikeuksia tai oireet palaavat takaisin niiden ensin lievennyttyä.

Ennen lääkäriin menemistä tulee ottaa yhteyttä ensiksi oman alueen terveysasemalle tai hyvinvointikeskukseen tai päivystysaikana yhteispäivystykseen. Oulun kaupungin mukaan puhelun perusteella potilas voidaan ohjata omaan terveyskeskukseen, hyvinvointikeskukseen ja päivystysaikana yhteispäivystykseen. Lääkäriin mennessä kehotetaan käyttämään suu- ja nenäsuojusta vastaanotolle pääsyä odottaessa. 

Terveysasemien numerot: 

Haukiputaan hyvinvointikeskus, 08 5585 4600
Kaakkurin hyvinvointikeskus, 08 5584 4510
Kiimingin hyvinvointikeskus, 08 5585 9312
Kontinkankaan hyvinvointikeskus, 08 5584 4333
Oulunsalon terveysasema, 08 5587 3401
Tuiran hyvinvointikeskus, 08 5584 4477

Yhteispäivystys:

Puhelinneuvonta, 08 315 2655