Tilaajille

Hemmi ja Eila, 92, val­mis­tau­tu­vat häi­den­sä viet­toon – rakkaus roi­hah­ti ikä­ih­mis­ten illassa

Hemmi Jaara, 92, ja Eila Kauppi, 92, halaavat hellästi toisiaan. Eilan silmiin nousevat onnen kyyneleet, niin hyvältä Hemmin lähellä tuntuu olla.

Hemmi Jaara, 92, ja Eila Kauppi, 92, halaavat hellästi toisiaan.

Eilan silmiin nousevat onnen kyyneleet, niin hyvältä Hemmin lähellä tuntuu olla. Välillä ”nuoripari” nauraa kihertelee. He ovat silmin nähden rakastuneita.

Pariskunta tapasi toisensa ikäihmisten illassa vajaa vuosi sitten. Tilaisuus järjestettiin Oulun yliopiston Saalastin salissa. Iin Kuivaniemellä syntynyt Kauppi asui tuolloin Tuirassa.

– Kiinnitin huomioni lähelläni istuvaan Eilaan, jolla oli mukanaan nuori, reipas saattaja. Kyselin häneltä hiljaa Eilan ikää. Kuultuani sen, aloin rupatella Eilan kanssa. Sovimme treffit siltä istumalta, Jaara kertoo.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Tunne iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, he kuvailevat.

Kauppia ihastutti Jaarassa miellyttävä käytös, välittömyys ja hyvä keskustelutaito. Jaaralla sen sijaan menivät niin sanotusti jalat alta hänen nähtyään sutjakassa kunnossa olevan, herttaisesti hymyilevän Kaupin.

Keskustellessa kävi ilmi, että molemmat ovat syntyneet samana päivänä, 7. marraskuuta.

– Silloin tuntui, että kohtalolla on sormensa pelissä, Jaara ja Kauppi sanovat.

Häät tulossa viikonloppuna

Tulevana viikonloppuna, syntymäpäivänsä aattona heidät vihitään Yli-Iin kirkossa. Kaupille askel on suuri, sillä hän menee avioon ensimmäistä kertaa. Jaara on ollut leskenä viisi vuotta.

– Ei tällaista varmaan kovin usein tapahdu, he sanovat toisiaan käsistä pidellen.

Hääohjelma on pariskunnalle yllätys, mutta puvut ja muut vermeet on katsottu valmiiksi, samoin pitopalvelu on tilattu aikaa sitten.

Jaara ja Kauppi asuvat omakotitalossa Yli-Iissä. Ulkoterassin ympärille on tehty lasitus ja terassilta lähtee luiska apuvälineillä liikkumista varten.

"Tuntuu aivan samalle kuin nuorena"

Ulkokuistilla nököttää kaksi rollaattoria somasti vieretysten. Toisin oli pari vuotta sitten Jaaran 90-vuotissyntymäpäivähaastattelua tehdessä.

Silloin Jaaran olo tuntui yksinäiseltä, vaikka lukuisin arvomerkein ja mitalein palkittu mies on vielä monessa mukana. Omat mitalinsa on myös Kaupilla.

Molemmat ovat tehneet ikänsä kovaa työtä. Jaara on toiminut yksityisautoilijana ja maanviljelijänä, Kauppi sairaalakeittäjänä. Veteraanityö on molempien sydäntä lähellä.

Arjen askareista pariskunta selviää kohtalaisen hyvin. Harras toive on, että terveyttä riittäisi, jotta he voisivat nauttia yhdessäolosta kodissaan mahdollisimman pitkään. Onneksi rakkaus antaa potkua jaksamiseen. Päivä päivältä suhde sen kuin syvenee ja paranee.

– Rakastuminen tuntuu aivan samalle kuin nuorena. Sitä tarttuu toiseen kuin kärpänen tervaan, he nauravat.