Mainos

Hel­po­tus­ta ta­lous­ah­din­koon - lainaa saa nyt en­tis­tä­kin hal­vem­min

Kulunut vuosi on ollut mullistava niin valtion kuin monen yksityishenkilön talouden kannalta.

-

Maamme suurimmat yhtiöt Viking Linea ja Finnairia myöten ovat ilmoittaneet laajamittaisista YT-neuvotteluista, ja tämä on vain jäävuoren huippu – ovathan myös lukuisat pienyritykset hakeneet veroilleen lisäaikaa ja turvautuneet esimerkiksi henkilöstöjensä lomautuksiin taloudellisen ahdingon edessä.

Vähemmälle huomiolle näyttäisi jääneen vaikeammin mitattava, mutta vieläkin merkittävämpi muutos yksittäisten kotitalouksien tasolla. Viime kuukaudet eivät ole kaikille merkinneet vain ahkerampaa käsien puhdistusta, vaan jopa täyttä henkilökohtaisen talouden ja arjen päälaelleen kääntymistä.

Nyt koetellaan kykyä mukautua uuteen normaaliin. Koska meistä jokaisen tilanne on jollain tavalla toisesta poikkeava, on joustavuus tarpeen. Miten tätä sitten voi omaan elämään saada?

Elämää voi helpottaa monin tavoin

Vaikka yhteiskuntaamme onkin iskostunut ajatus siitä, ettei raha takaa onnea, on lähes kaikki hankalampaa sen puuttuessa.

Nykykuluttajan onneksi markkinoille on muodostunut toimijoita, jotka keskittyvät yksityishenkilöiden auttamiseen juurikin rahallista joustoa edellyttävissä tilanteissa. Päätään ei aina tarvitse edes vaivata eri lainantarjoajien kilpailuttamisella, sillä tämän tekee mahdollisen hakijan puolesta vaikkapa Lainat.fi -palvelu.

Lainavertailusivuston avulla voi varmistaa, että otetun sopimuksen todella saa parhain mahdollisin ehdoin sivuston jo ennestään seulomilta, luotettavilta toimijoilta.

Tärkeää on muistaa, ettei lainanotto edellytä hengenhätää. Useimpien kehittyneiden yhteiskuntien talouskasvu nojaa tietyissä määrin kuluttajien kykyyn ottaa lainaa etenkin keskisuuria ostoksia varten. Tämä puolestaan edesauttaa yritysten toimintaa, parantaen niin luottoa käyttävän kuin sillä saatuja varoja vastaanottavan elämänlaatua.

Nykyaikana siis vaikkapa kulutusluoton ottoa ei tule hävetä, kunhan tämän vain tekee vastuullisesti eri vaihtoehtoja vertaillen.

Muutosten tuulia lainanotossa

Koronavirusepidemiaa seuranneen taloudellisen liikkumavaran tarpeen kasvun ohella myös luotonoton kannattavuus vaikuttaisi parantuneen. Tämän vuoden heinäkuun alussa Suomessa voimaan astui tilapäinen vakuudettomia lainoja koskeva laki, jonka myötä niiden kulut laskivat kuluttajan kannalta katsottuna huomattavasti.

Lakimuutoksen johdosta kyseisten kulutusluottojen korkokatto puolittui, tuoden maksimikoron 20 prosentista melkeinpä historialliseen 10 prosenttiin. Määräys on näillä näkymin voimassa tämän vuoden joulukuun loppuun saakka.

Muutos koskee vain uusia lainoja, ja esimerkiksi osamaksusopimukset sekä luottokorttivelat on jätetty sen ulkopuolelle. Yleisesti eduksi on, että korkokaton aleneminen osaltaan karsii markkinoilta sellaisia lainantarjoajia, jotka ovat aiemmin perustaneet toimintansa luoton ottajan kannalta epäreilun suurille koroille.

Miten voin itse hyötyä mullistuksista?

Kuten moni talousguru on todennut, koittaa oikea mahdollisuus vakavaraisuuden luontiin silloin, kun muut markkinoilla ovat peloissaan.

Siispä myös aiemmin mainittua korkokattoa kannattaa hyödyntää myös tilanteessa, jossa akuuttia tarvetta lisärahalle ei ole. Aiemmin suurilla koroilla otetut lainat tulisi kilpailuttaa ja yhdistää nyt, jotta puolittuneesta maksimirajasta saisi kaiken hyödyn irti.

Tiettyjen asioiden arvo myös ylittää rahalliset rajoitteet. Ympäristön vaikutus meihin on jo normaalitilanteessa suuri, ja tämä vain voimistuu ulkomaailman ollessa epävarmuutta täynnä. Koska epidemialle erityistä on vieläpä suositus viettää suurin osa ajasta kotitiloissa, alkavat päivät helposti vaikuttaa identtisiltä edellisiin verrattuina.

Jos siis mieltä on painanut jo pidemmän aikaa jokin isompi hankinta, kannattaisi nyt arvioida sen mahdollista vaikutusta yleiseen elämän mielekkyyteen. Työhuoneen sisustamisella tai poreammeen hankinnalla eron työn ja kotielämän välillä voi tehdä itselleen alitajuntaisesti selvemmäksi, vaikka kumpiinkin liittyvät toimet toistaiseksi tapahtuisivatkin saman katon alla.

Nämä ovat esimerkkejä toimista, joissa juurikin korkokaton alentumista voi käyttää hyödyksi.

Luottomarkkinoilla tarkkasilmäisyys on valttia

Vaikkei tarvetta kulutusluotolle löytyisi juuri nyt, on korkokaton alentuminen merkki siitä, että yhteiskunnan tila on jälleen kallistumassa ostajalle edulliseksi. Kannattaakin siis pitää silmällä esimerkiksi omien luottokorttien hinnastoja muuhun markkinoiden tarjontaan verrattuna – muutokset tietyn kategorian lainoissa kun yleensä säteilevät myös kuluttajiin sekä muihin lainoihin.