Hel­ma­reil­la ka­la­vel­kaa mak­set­ta­va­na – sitä ennen kui­ten­kin pak­ko­pis­teet haussa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue päättää syksyisen savotan kohti vuoden 2021 EM-lopputurnausta, kun Kypros asettuu vastaan torstaina Helsingissä ja...

Tinja-Riikka Korpelan (vas.) ja Anna Westerlundin (kesk.) EM-karsintaurakka jatkuu torstaina.
Tinja-Riikka Korpelan (vas.) ja Anna Westerlundin (kesk.) EM-karsintaurakka jatkuu torstaina.
Kuva: MAURI RATILAINEN/EPA:n arkisto

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue päättää syksyisen savotan kohti vuoden 2021 EM-lopputurnausta, kun Kypros asettuu vastaan torstaina Helsingissä ja Portugali ensi viikon tiistaina Famalicaossa. Lähtökohdat tuplamaaotteluun ovat hyvät: alla 3–0- ja 8–1-voitot Albaniasta karsinnan kahdessa ensimmäisessä pelissä.

– Hyvin on lähtenyt, ei oikeastaan paremmin olisi voinut alkaakaan, maajoukkueessa pakkina pelaava Nora Heroum iloitsee.

Riemu jatkuu enemmän kuin todennäköisesti torstaina. Naisten arvoturnauskarsinnoissa ensimmäistä kertaa mukana oleva Kypros aloitti karsintahistoriansa 0–8-tappiolla Skotlannille lohkon avauspelissä elokuussa. Suomi on saarivaltion naisjoukkueen kautta aikain toinen karsintavastus.

– Kyproksesta ei ole vielä hirveästi tietoa meillä. Mutta se on selvää, että missään nimessä heitä ei saa aliarvioida, loukkaantumistauon jälkeen jälleen pelikunnossa oleva keskikentän Emmi Alanen muistuttaa.

– Tärkeät pisteet ovat jaossa. Ja ihan samalla asenteella lähdetään Kyprosta vastaan kuin mitä mennään vieraspeliin Portugalia vastaan, Heroum täydentää.

Niin, Portugali. Lohkon kahden parhaan joukkoon Suomen ja Skotlannin ohella tarjolla oleva taitavien pelaajien porukka, jolla on menossa jonkinasteinen sukupolvenvaihdos. Ja jolla on kotikenttäedun lisäksi takataskussaan Suomea vastaan myös jonkinlainen henkinen yliote: hieman yli kolme vuotta sitten Portugali pudotti Suomen EM-jatkokarsinnoista nousemalla kotipelissään 0–2-tappiolta 3–2-voittoon ykköstähtensä Claudia Neton hattutempulla. Ottelun kaksi viimeistään Neto viimeisteli rangaistuspilkulta.

– Totta kai siitä on jäänyt hampaankoloon, Heroum nauraa.

– Yksi pahimmista pettymyksistä maajoukkueurallani. Mutta senkin myötä meillä on hirveä halu voittaa nyt.

Alanenkin muistaa hyvin kitkerän tappion syyskuulta 2016.

– Se oli tunteiden vuoristorataa. Ensin (kahden maalin jälkeen) mahtava wow-fiilis, ja sitten täysin tyhjä olo. Näyttämisen halua riittää nyt, ja tällä kertaa tämä homma on meidän, Alanen vakuuttaa.

Marraskuun tuplamaaottelun jälkeen karsinnat jatkuvat Helmareilla huhtikuussa, kun Portugali tulee Suomeen. Kolmen vuoden kalavelka on silloin toivottavasti jo maksettuna.