Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

He­lan­der ja Ete­lä­ta­lo jat­ka­vat Eu­ge­nes­sa keihään MM-fi­naa­liin – Li­min­gan Toni Keränen jäi kauas kar­sin­ta­ra­jas­ta

Eugene
Limingan Toni Keränen karsiutui Eugenen MM-kisoissa. Arkistokuva.
Limingan Toni Keränen karsiutui Eugenen MM-kisoissa. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oliver Helander otti kehoaan säästellen paikan Eugenen MM-kisojen keihäsfinaalista. Helander heitti karsinnan ensimmäisellä heittovuorollaan tuloksen 82,41 ja jätti muut vuorot käyttämättä, vaikka karsintaraja oli 83,50.

Helander oli karsinnassa kuudes. Myös Lassi Etelätalo pääsi loppukilpailuun. Etelätalo heitti ensimmäisessä karsintaryhmässä tuloksen 80,03 ja joutui jännittämään paikkaansa viimeiseen yrittäjään saakka. Hän meni finaaliin viimeisenä eli 12. heittäjänä.

Toni Keränen karsiutui tuloksella 78,52. Hän oli karsinnassa 18:s.

Helanderilla oli edellisistä arvokisoista kolme karsiutumista, joten ensimmäinen loppukilpailupaikka tuntui mukavalta.

– On tämä pieni helpotus. Olisihan se ollut vähän huonoa, jos olisin maailmantilaston nelosena jäänyt karsintaan, Helander totesi.

Helander heitti kaksi verryttelyheittoa 70 metrin tuntumaan. Ensimmäinen kilpailuheitto ei ollut täysosuma, kun ylävartalo kippasi vetovaiheessa ja käsi veti keihään laahaavaan asentoon.

– Tuntui jo etukäteen sen verran hyvältä, että olin aika varma, että menen ekalla finaaliin. Ensimmäinen heitto ei ollut maailman paras, mutta riittävän hyvä, Helander arvioi suoritustaan.

– Olin heti melko varma, että se riittää finaaliin. Uskoin, ettei takaa tule seitsemää ohi.

Helander jätti seuraavat vuorot käyttämättä, mutta riisui heittopiikkarit vasta toisen heittokierroksen aikana.

– Olin valmis heittämään, mutta huomasin, ettei enää tarvitse. Päätin itse jättää muut heitot väliin.

Finaalissa tarvitaan ysikymppinen

Helanderilla on pitkä loukkaantumishistoria, ja hän on kilpaillut äärisäästeliäästi koko keihäsuransa ajan. Eugenen karsinnan jälkeen hän tunsi, ettei kroppa juuri rasittunut kahdessa verryttelyheitossa ja yhdessä kilpailusuorituksessa.

– Kroppa on hyvässä iskussa ja oli pelkästään plussaa, että finaalipaikka tuli ensimmäisellä heitolla. Pääsin sen verran helpolla, ettei tämän pitäisi hirveän paljon vaikuttaa kehoon, Helander arveli.

Suomalaiset epäilivät ennakkoon heittopaikkaa, mutta Helanderilla ei ollut valittamista.

– Alusta tuntui mielestäni hyvältä. Ei minulla ainakaan ollut ongelmia sen kanssa, ja näköjään se toimi muillakin ihan hyvin.

Grenadalainen maailmanmestari Anderson Peters oli karsinnan paras tuloksella 89,91. Intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra heitti 88,39 ja Saksan Julian Weber 87,28.

– Jos haluaa voittaa Chopran tai Petersin, pitää heittää yli 90 metriä. Molemmat olivat sen verran vakuuttavia, Helander ennakoi.

– Uskon, että minullakin on mahdollisuudet siihen, jos kaikki vain osuu kohdilleen. Olen aika lähelle jo heittänyt.

Tero Pitkämäen valmennukseen siirtyneen Helanderin ennätys on 89,83, jonka hän heitti kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa.

Etelätalon vedot jäivät mataliksi

Ensimmäisessä karsintaryhmässä kilpaillut Lassi Etelätalo arveli urakkansa jälkeen, ettei niukka kasikympin ylitys riitä MM-finaaliin.

– Veikaan, ettei riitä, mutta katsellaan, Etelätalo sanoi.

Tekniikkaongelmista kärsinyt Etelätalo aloitti karsinnan tuloksella 75,41. Toisella meni 79,40 ja kolmannella yrityksellä kolme senttiä päälle 80 metrin.

– Heittäminen oli vähän tökkimistä. Varsinkin ensimmäiset heitot jäivät mataliksi, kun en päässyt kunnolla keihään alle, Etelätalo harmitteli.

– Viimeiseisessä oli vähän nostetta, mutta se ei oikein lähtenyt liitoon. Keihään kärki taisi haukata siinä vähän alaspäin.

Myös stadionin pyörivä tuuli aiheutti hankaluuksia.

– Ensimmäisellä kierroksella odottelin sopivaa tuulta, mutta vastatuulen puuska tuli juuri ristiaskelvaiheen alussa. Siinä vaiheessa heitto meni aika vaikeaksi, Etelätalo jatkoi.

– Vire tuntui hyvältä. Heitto oli kiinni vain tekniikasta. Ei osunut.

Keränen sai tällin nilkkaan

Toni Keränen satutti nilkkaansa viimeisessä verryttelyheitossaan. Se taisi tuoda suoritukseen pientä arastelua. Karsinnassa hän heitti ensimmäisellään 76,13 ja toisella kierroksella 78,52. Viimeisen hän astui yli.

– Lämmittelyheitossa oli hyvä tuki ja satutin siinä nilkkaa. Se meni sitten korvien väliin, Keränen tunnusti.

– Nilkka ei varsinaisesti vaivannut karsinnan aikana, mutta tukijalan nilkassa oli pientä kipua. Tulos saattoi johtua siitä tai heittäminen oli muuten vain pehmeää.

Ensimmäisissä arvokisoissaan kilpaillut Keränen oli pettynyt varsinkin tulokseensa.

– Melko paljon harmittaa se, että karsinnassa olisi ollut helposti otettavissa aika monta sijaa. Ei olisi ihmeitä vaadittu, Keränen totesi.

Keräselläkään ei ollut mitään valittamista heittopaikasta.

– Ei rata kentällä kehujakaan saanut, mutta ei se minua häirinnyt. Ja painetta kilpailussa oli sopivasti. Oli hyvä fiilis heittää, Keränen vakuutti.

Keihäänheiton loppukilpailu alkaa varhain sunnuntaina kello 4.35 Suomen aikaa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 7.13.