Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Kolumni

He tekevät sen itse

Tämä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin lausunto A-studiossa 7. toukokuuta 2008 meni politiikan historiaan:

Tämä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin lausunto A-studiossa 7. toukokuuta 2008 meni politiikan historiaan:

"No minä olen jättänyt oikeusministeriölle ilmoituksen ja en halunnut siinä ilmoituksessa eritellä, vastoin kuin se laki kehottaa että yli 1 700 euron tuki ilmoitetaan keltä se on tullut. Itse lähden siitä, että se on minun ja antajan välinen asia. Ja kun tämä asia ei ole sanktioitu, koen että olen ainoastaan poliittisessa vastuussa tukijoilleni ja äänestäjilleni", Kalli sanoi sanatarkasti.

Lainsäätäjä Kalli myönsi näin rikkoneensa kansanedustajien vaalirahoitusta koskevaa lakia tieten tahtoen.

Vaikka rehellisyyden puuskassa annetusta lausunnosta on kulunut jo yli kaksi vuotta, Kallin laukaisema vaalirahaskandaali ei ota laantuakseen sitten millään.

Tämä tuli todistetuksi taas kuluneella viikolla, kun Rovaniemen kelkkatehdasjutusta ja Nuorisosäätiön jakamista vaalituista tuli julki keskusrikospoliisin kautta rutkasti uusia epäilyjä.

Epäilyt kohdistuvat liutaan johtavien hallituspuolueiden, keskustan ja kokoomuksen, näkyviä edustajia. Nuo puolueet joutuvatkin valmistautumaan huhtikuun eduskuntavaaleihin kylmä rinki tietyssä paikassa.

Keskusta ja kokoomus saavat jännittää ensimmäiseksi sitä, etenevätkö epäilyt syyteharkintaan ja siitä eteenpäin. Toiseksi ne voivat joutua ottamaan kantaa, päästääkö epäiltyjä ehdokkaikseen kesken tutkinnan.

Vaikka kaikki epäillyt ovat syyttömiä kunnes toisin todistetaan, puolueissa toivottaneen vaivihkaa, että johtopäätöksiä tehtäisiin ihan itsekin. Ainakin se olisi moraalisesti ryhdikästä. Kysymys on myös äänestäjien kuluttajansuojasta.

Ja kuten keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on todennut, tärkeintä ei ole, mikä on laillista ja mikä laitonta vaan mikä on oikein ja mikä väärin.

Kohun keskellä olevat saavat syyttää tilanteesta itseään: he tekevät sen itse. Puolueilla on ollut yli kaksi vuotta aikaa panna nurkkansa kuntoon sekä patistaa omia ihmisiään ja järjestöjään tuomaan likapyykit julki nopeasti.

Näin ei ole tehty, ja maan tapa on yhä juurimatta. Tulos: koko ajan tulee tipoittain lisää uutta tietoa.

Pääministeri Mari Kiviniemi osoitti huonoa harkintaa, kun hän patisteli tekemään tutkimukset nopeasti. Toiveen jujun totta kai ymmärtää, mutta pääministerin sen paremmin kuin kenenkään muunkaan poliitikon ei ole viisasta antaa varovaisiakaan neuvoja virkatehtäviään hoitaville viranomaisille.

Rovaniemen kelkkatehdasjutussa on eriskummallisia piirteitä. Kuntaliitto teki Rovaniemen tarkastuslautakunnan antamien tietojen pohjalta selvityksen, joka pesi puhtaiksi epäilyt suhmuroinnista. Päälle päätteeksi KRP:n Rovaniemen osasto ei nähnyt aihetta penkoa juttua.

Tässä ihmetyttää niin Kuntaliiton, tarkastuslautakunnan kuin KRP:n Rovaniemen osastonkin rooli. Miten on yhtäkkiä mahdollista, että aiheetta enempään -vaiheen jälkeen kaupunginjohtaja Mauri Gardinia epäillään virka-aseman väärinkäytöstä? Samaan aikaan on käynyt ilmi, että kaupunginhallituksen silloisen puheenjohtajan Ari Ruotsalaisen epäilläänkin saaneen aiemman 15 000 euron asemasta arveluttavaa vaalirahaa peräti 27 000 euroa.

Kaiken muun päälle on pieni kaavoitustekninen ihme, että Rovaniemi pusersi 2007 kelkkatehtaan kaavapäätöksen läpi noin puolessa vuodessa. Sen keskellä oli vielä kesälomakausi.

Keskustaa lähellä olevan Nuorisosäätiönkin tapauksessa tuli uutta tietoa tuutin täydeltä. Eniten odotetaan silti sitä, mitä ex-pääministeri Matti Vanhaselle tapahtuu.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka harkitsee, viedäkö Vanhasen Nuorisosäätiö-rooli eduskunnan perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi. Jos näin kävisi, valiokunta voi pyytää asiasta esitutkintaa.

Eduskuntavaaleista on uumoiltu ennen kaikkea maahanmuuttovaaleja. Tämä viikko osoitti, että niistä voi tulla myös vaalirahavaalit. 1980-luvulla puhuttiin rötösherravaaleista. Milloin tämä termi kajahtaa ilmoille ja kenen suusta?