Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Har­vi­nai­nen tuomio Oulussa – ham­pun­sie­me­nien os­ta­mi­nen oli huu­maus­ai­ne­ri­kok­sen val­mis­te­lua

Oulun käräjäoikeus antoi maanantaina harvinaisen tuomion huumausainerikoksen valmistelusta.

Oulun käräjäoikeus katsoi hampunsiementen hankkimisen huumausainerikoksen valmisteluksi.
Oulun käräjäoikeus katsoi hampunsiementen hankkimisen huumausainerikoksen valmisteluksi.
Kuva: Kaleva

Oulun käräjäoikeus antoi maanantaina harvinaisen tuomion huumausainerikoksen valmistelusta.

Mies oli tuonut maahan hampunsiemeniä viljelläkseen hamppua huumausaineena. Alankomaista tulleessa postilähetyksessä oli mukana miehelle kuuluva takki, jonka taskusta löytyi 530 hampunsiementä sisältänyt pussi. Postilähetyksessä oli myös yhteensä 92 myyntipakkauksiin pakattua hampunsiementä kasvatusalustoineen.

Miehen lähetys jäi kiinni tullissa, joka takavarikoi siemenet. Mies tuomittiin kolmen kuukauden vankeustuomioon, mutta vankeuden sijasta hänelle tuomittiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Harvinainen rikos

Huumausainerikoksen valmistelu on poliisiammattikorkeakoulun tilaston mukaan harvinainen rikos. Vuodesta 2010 tämän vuoden syyskuuhun asti koko maassa on ilmoitettu 129 kappaletta.

Oulussa tänä aikana ilmoituksia on tullut viisi. Kuluneen vuoden tammi-syyskuun aikana ilmoituksia ei ole tullut yhtään. Lapissa ilmoituksia on tullut kaksi vuosina 2010-2015. Eniten huumausainerikoksen valmistelusta on tehty ilmoituksia Länsi-Uusimaalla, missä ilmoituksia on tehty yhteensä 36.

Rikoslain mukaan huumausainerikoksen valmistelusta on kyse, kun henkilö valmistaa, tuo maahan, hankkii tai vastaanottaa rikoksen tekemiseen soveltuvan välineen, tarvikkeen tai aineen.

Henkilöllä katsotaan olevan pyrkimys tehdä huumausainerikos, kuten valmistaa huumausainetta.

Huumausainerikoksen valmistelusta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.