Harry Pot­te­rin ikäraja har­mit­taa

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Maarit Pietisen mukaan päätös ikärajojen asettamisesta oli helppo, sillä elokuvan levittäjäkin suositteli 11-vuoden ikärajaa.

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Maarit Pietisen mukaan päätös ikärajojen asettamisesta oli helppo, sillä elokuvan levittäjäkin suositteli 11-vuoden ikärajaa.

"Filmi on aina valkokankaalta katsottuna vaikuttavampi elämys kuin kotioloissa tv:n ruudulta seurattuna."

Yrittäjä Pirkko Koski Oulun elokuvateatteri Starin lipunmyynnissä joustaa ikärajoissa, jos lapsen vanhemmat ovat mukana.

"Jos he katsovat, että lapsi on sopivan ikäinen ja osaa lukea, niin joustamisen varaa on. Tietenkin kerron, että elokuva saattaa olla pelottava, mutta eniten oikeastaan huolestuttaa kuvan pituus. Jaksaako lapsi istua kaksi ja puolituntia?", Koski miettii.

Kritiikki osattiin arvata

Vaikka Harry Potter -kirjoja lukevat nuoremmatkin, evätään heiltä mahdollisuus päästä seuraamaan sankaria valkokankaalta.

"Arvattiin jo silloin kun ikärajoista tehtiin päätöstä, että varmasti herää keskustelua ikärajoista, koska Potter on suosittu myös alle yhdeksän vuotiaiden keskuudessa", huokaa ylitarkastaja Maarit Pietinen Valtion Elokuvatarkastamosta.

Harry Potterin ensimmäinen elokuvaversio ei Pietisen mukaan ole raaka, mutta pelottava sisältäessään klassisen kauhuelokuvan efektejä.

"Tarkastajien joukkoon kuuluu myös psykologeja, ja he olivat ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka lapsi tietäisi tarinan päättyvän hyvin, hän ei tarinan temmatessa mukaan muista loppukohtausta", hän painottaa.

Kauhuleffan piirteitä

Professori Lauri Törhönen puntaroi YLE:n aamu-tv:ssä yhdessä poikansa kanssa Harry Potter -elokuvaa.

Isä-Törhönen kuvaili sen olevan tehty Alfred Hitchcockin kauhuleffa -formaatilla, jossa pääosan näyttelijän ei tarvitse olla kummoinen, koska katsoja itse asettuu kokijan rooliin.

"Hyvässä elokuvassa, kuten hyvässä lastenelokuvassakin on klassinen asetelma, jossa hyvä taistelee pahaa vastaa ja voittaa. Loppu on onnellinen. Efektien käyttö oli niin rajua, että päädyimme näihin ikärajoihin. Itseasiassa päätös oli elokuvatarkastamolle helppo, sillä elokuvan levittäjä Sandrew-Metronome toivoi yhtätoista vuotta ikärajaksi", Pietikäinen huomauttaa.

Usein elokuvayhtiöt haluavat painaa lastenelokuvien ikärajan mahdollisimman alas, jotta filmi keräisi paljon lapsikatsojia.

Tekstitetty elokuva vaatii myös lukutaitoa, mutta se ei ollut ikärajakriteeri.

"Jos lapsi ei pysty seuraamaan edes dialogia, niin elokuva muuttuu entistä pelottavammaksi. Vaikka elokuva olisi dupattukin, niin se olisi saanut saman ikärajan", hän huomauttaa.

Hyvä keskustelun avaus

Ylitarkastajan mukaan ikärajoissa ei jousteta.

"Lain mukaan absoluuttisia ikärajoja tulee noudattaa. Kahdenvuoden jousto on vanhempien vastuulla."

Elokuvatarkastamoon on tullut yhteydenottoja harvinaisen monilta vanhemmilta, jotka ovat ihmetelleet korkeaa ikärajaa.

"Koska tätä elokuvaa odotetaan monissa lapsiperheissä, yhteydenottoja on tullut runsaasti."

Pietisen mukaan vanhempien soitot ovat lisääntyneet muutoinkin ja palautetta annetaan aiempaa enemmän, juuri ikärajoista.

"On hyvä, että ikärajoista keskustellaan. On vanhempia, jotka eivät edes ajattele elokuvalla olevan haitallisia vaikutuksia lapsiin."

Ruotsi yhtä mieltä

Kun elokuva tulee videolevitykseen, on sen suositusikäraja täydellisesti vanhempien vastuulla.

"Täytyy muistaa, että kodissa pienellä kankaalla efektitkään eivät vaikuta niin vahvoilta. Katselutilanne on kotona ihan toinen kuin isossa teatterissa", Pietikäinen lisää.

Ruotsissa ja Norjassa Harry Potter -elokuvan ikäraja on sama kuin Suomessa. Yhdysvalloissa ja Englannissa käytetään PG eli Parental Guidance -suositusta, mikä tarkoittaa sitä, että pienemmät lapset pääsevät leffaan vain vanhempien seurassa.