Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Härön Miek­kai­li­ja ei voit­ta­nut Golden Globea - katse jo Os­ca­reis­sa

Klaus Härön ohjaama elokuva Miekkailija ei voittanut Golden Globe -palkintoa. Filmi oli palkintoehdokkaana sarjassa paras ulkomainen elokuva.

Venäläinen ohjaaja Andrev Zvyagintsev ja venäläinen tuottaja Alexander Rodnyansky poseeraavat parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon kanssa.
Venäläinen ohjaaja Andrev Zvyagintsev ja venäläinen tuottaja Alexander Rodnyansky poseeraavat parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon kanssa.
Kuva: PAUL BUCK

Klaus Härön ohjaama elokuva Miekkailija ei voittanut Golden Globe -palkintoa. Filmi oli palkintoehdokkaana sarjassa paras ulkomainen elokuva. Palkinnon sai unkarilaiselokuva Son of Saul.

Vaikka Miekkailija ei saanut Golden Globea, elokuvan tekijät olivat aamulla juhlatunnelmissa Los Angelesissa. Filmin tuottaja, Making Movies -yhtiön Kai Nordberg tähdensi STT:lle puhelimitse, että jo ehdokkaaksi pääsy oli loistava saavutus.

- Ja tämä oli vasta palkintojen ensimmäinen erä. Torstaina selviää, pääseekö Miekkailija ehdokkaaksi elokuva-alan pääpalkinnoille Oscareille, Nordberg lisäsi.

Miekkailija on jo niiden yhdeksän filmin joukossa, joista viisi pääsee tavoittelemaan vieraskielisen elokuvan Oscaria.

Edellisen kerran suomalaisfilmi oli Golden Globe -ehdokkaana liki 60 vuotta sitten. Silloin Erik Blombergin ohjaama Valkoinen peura ylti palkinnon voittajaksi.

Kuin tehty Oscareihin

Elokuvatutkija Veijo Hietala näkee hänkin, että Golden Globen meno sivu suun ei ole Miekkailijalle tappio.

- Saatu ehdokkuus on kova maineteko ja myös hyvä enne Oscar-mahdollisuuksista. Jos Miekkailija tulee valituksi Oscar-gaalaan viiden ehdokkaan joukkoon, sitä voi pitää kautta aikojen menestyneimpänä suomalaisena elokuvana.

Hietalan mielestä Miekkailijan kertomus on juuri sellainen joita palkitaan Oscareissa.

- Tarinassa on poliittista symboliikkaa. Pienet virolaiset tytöt saavat miekkailussa vastustajia, jotka ovat isoja venäläisiä roikaleita. Daavid ja Goljat -asetelma puhuttelee.

Filmissä koskettaa Hietalan mukaan myös se, miten hyvin nuorimmat näyttelijät onnistuvat.

- Miekkailija todistaa, että Klaus Härö on hurjan taitava lasten ohjaajana.

Revenant rohmusi pääpalkintoja

Tämän vuoden Golden Globe -gaalassa juhli ennen muuta elokuva The Revenant. Se valittiin parhaaksi elokuvaksi, ja ohjaaja Alejandro Gonzalez Inarritu vei parhaan ohjaajan tunnustuksen. Kun vielä filmin pääosan näytellyt Leonardo DiCaprio otti draamaelokuvien parhaan miesnäyttelijän palkinnon, jäivät muut filmit varjoon.

Draamaelokuvien paras naisnäyttelijä oli Brie Larson elokuvassa Room.

Parhaan miessivuosan Golden Globe -palkinto annettiin Sylvester Stallonelle filmistä Creed, jonka hän myös tuotti. Parhaan naissivuosan näytteli Kate Winslet elokuvassa nimeltä Steve Jobs.

Parhaaksi komediaelokuvaksi valittiin Ridley Scottin ohjaama The Martian. Filmin pääosan Matt Damon sai komedioiden parhaan miesnäyttelijän tunnustuksen. Naisista vastaavan palkinnon pokkasi Jennifer Lawrence elokuvasta Joy.

Kultaiset maapallot jakaa Hollywood Foreign Press Association (HFPA), joka koostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista.

Menestys Golden Globe -palkinnoissa on yleensä ennakoinut myös elokuva-alan pääpalkintojen, Oscarien, voittajia.