Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Halpaa es­pan­ja­lais­ta viiniä myytiin rans­ka­lai­se­na 10 mil­joo­nan pullon edestä

Ranskassa myytiin espanjalaista roseeviiniä ranskalaisena 70 000 hehtolitran verran vuosina 2016-2017, Ranskan kuluttajansuojaviranomainen kertoo.

Ranskassa myytiin espanjalaista roseeviiniä ranskalaisena 70 000 hehtolitran verran vuosina 2016-2017, Ranskan kuluttajansuojaviranomainen kertoo. Määrä vastaa noin 10 miljoonaa viinipulloa.

Asiasta ensin kertoneen Le Parisien -lehden mukaan espanjalaisen roseen tukkuhinta oli tuolloin 34 senttiä litralta, kun taas ranskalaisesta roseesta sai 75-90 senttiä per litra. Viinihuijauksia tekivät sadat viinintuottajat.

Osaa pulloista väitettiin avoimesti ranskalaisiksi. Osa hienovaraisemmista huijareista kertoi näkyvästi, että viini on Ranskassa tuotettua, ja koristi pullon ranskanliljoilla tai Ranskan lipun väreillä. Pienemmällä painettiin, että itse viini oli peräisin "Euroopan yhteisöstä."

Tuottajat voivat saada kuluttajien harhaanjohtamisesta pahimmillaan 300 000 euron sakot ja kaksi vuotta vankeutta.

Ranskalaiset ja espanjalaiset viinintuottajat ovat kiistelleet usein viime vuosina. Espanjalainen viinin ylituotanto on painanut hintoja alas, ja halpa viini on kelvannut niin viininystäville kuin viiniä pullottamalla ranskalaistaville viinintuottajillekin.

Pahimmillaan jännitteet ovat kärjistyneet siihen, että ranskalaiset mielenosoittajat ovat pysäyttäneet espanjalaista viiniä rajan yli tuovia autoja ja tyhjentäneet niiden lastin valtateille ja tienposkeen.