Hal­li­tus­krii­si tii­vis­tyy en­ti­ses­tään – Rinne Ylelle: "Menen viemään kirjeen Män­ty­nie­meen"

Pääministeri Antti Rinne tuli ulos kaksi tuntia kestäneestä SDP:n kokouksesta ja ilmoitti vievänsä kirjeen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle Mäntyniemeen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi maanantaina, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi maanantaina, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi maanantaina, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) tuli ulos kaksi tuntia kestäneestä SDP:n kokouksesta ja ilmoitti vievänsä kirjeen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemeen. Rinne kertoi Ylelle, että asiasta on luvassa tiedotustilaisuus kello 13.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan keskustalla ei ole luottamusta Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

–  Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lisäsi, että asiasta on kerrottu Rinteelle eilen kaksi kertaa ja kerran tänään henkilökohtaisesti.

Iltalehden tietojen mukaan SDP on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluehallituksen kokouksessa vasta ensi viikolla. Päivämäärä on todennäköisesti 12. joulukuuta. IL:n mukaan pääministerin paikasta olisivat kiinnostuneita Sanna Marin, Antti Lindtman ja Ville Skinnari.

Marin vihjasi lentokentällä Ilta-Sanomille olevansa valmis pääministerin tehtäviin.

– Jos tilanne menee siihen, en väistä vastuuta, Sanna Marin sanoi IS:n toimittajalle.

Ennen pääministeriehdokkaan valintaa ovat vuorossa SDP:n johtamat hallitustunnustelut. Iltalehden tietojen mukaan hallitustunnusteluja vetäisi Marin.

Keskusta ilmaisi kierrellen ja kaarrellen maanantaina eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokousten jälkeen, että sillä on epäluottamusta pääministeriä kohtaan. Puolue pyysi SDP:tä korjaamaan tilanteen. Käytännössä pyyntö on tulkittava kehotukseksi vaihtaa pääministeriä.

Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä.
Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä.

Rinne syytti iltamyöhällä keskustaa epämääräisestä viestinnästä ja vaati selviä vastauksia sekä perusteluita.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei, ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan hänellä on oman puolueensa puoluehallituksen täysi tuki.

Asian puiminen jatkuu tänään. Vuorossa on myös välikysymyskeskustelu eduskunnassa alkaen kello 14. Liike Nyt, kokoomus ja kristilliset ovat tehneet välikysymyksen Posti-kriisiin liittyen. Luottamusäänestykset ovat keskiviikkona.

Iltalehden tietojen mukaan Rinne on valmis eroamaan ennen välikysymyskeskustelua.

SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin kertoi palaavansa poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen Brysselistä Suomeen jo tänä aamuna. Marinin oli EU:n puheenjohtajamaan edustajana tarkoitus vetää televiestintäneuvoston kokousta Brysselissä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi, että eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina kello 10.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi aiemmin, että hän, puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tapaavat pääministeri Rinteen tiistaina aamulla kello 9 valtioneuvoston linnassa.

Pirkkalainen kertoi asiasta Twitterissä. Twiitissään hän sanoo, että tapaaminen on järjestetty pääministerin pyynnöstä.