vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hal­li­tus siunasi palkat tie­tä­mät­tään

Kempeleen kunnan johtoryhmän roimat palkankorotukset menivät kunnanhallituksen käsien läpi helmikuun kokouksessa puolihuomaamatta. Ottokelpoisten asioiden listasta hallitukselle selvisi vain, että kunnanjohtaja määrittää uusiksi yhdeksän virkamiehen palkat, mutta euromääristä ei puhuttu.

Kempeleen kunnan johtoryhmän roimat palkankorotukset menivät kunnanhallituksen käsien läpi helmikuun kokouksessa puolihuomaamatta. Ottokelpoisten asioiden listasta hallitukselle selvisi vain, että kunnanjohtaja määrittää uusiksi yhdeksän virkamiehen palkat, mutta euromääristä ei puhuttu.

Hallituksen jäsen Jussi Pellikka (ps.) kertoo kysyneensä kokouksessa kunnanjohtaja Kari Ahokkaalta listan liitteiden perään, jotta olisi selvinnyt, mistä summista ollaan päättämässä.

"Papereissa viitattiin vain uuden toimintasäännön täsmentämiseen, mutta tarkempia liitteitä ei löytynyt nähtäväksi. Annettiin ymmärtää, että vain niistä asioista tarvitsee tietää, joista on liitteet saatavilla."

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ahti Tahkolan (kesk.) muistikuva on se, että asiasta ei käyty lainkaan keskustelua, eikä kukaan kysynyt tarkempia tietoja ottokelpoisista asioista.

"Kun menettelytapa on se, että kaikista asioista on paperit mukana ja ne esitetään, mikäli niitä kysytään, niin miksi nyt olisi menetelty toisin?"

Ohi osin kokousteknisistä syistä

Hallituksen jäsenistä Minna Siira (kesk.) ja Antti Ollikainen (kesk.) muistavat Pellikan esittäneen lisäkysymyksiä aiheesta, mutta uusien palkkojen euromääriä kysymyksillä ei saatu selville.

"Kyllä siitä varmasti olisi keskustelua herännyt enemmänkin, jos korotusten määrät olisivat käyneet ilmi. En silti tiedä, olisiko lopputulos muuttunut, mutta varmasti se olisi ainakin keskusteluttanut", Ollikainen pohtii.

Jari Ohukainen (kesk.) on sitä mieltä, että uusissa tehtävissä on oltava uudet palkat, mutta ei myöskään muista kuulleensa euromääriä. "Ei ole ollut syytä epäillä, että jotain väärinkäytöksiä olisi ollut tekeillä. En ole lähtenyt tätä asiaa kyseenalaistamaan lainkaan."

Jäsen Tiina Rajala (kok.) on sitä mieltä, että päätös meni hallitukselta ohi osin kokousteknisistä syistä. Ottokelpoisia asioita ei nykykäytännössä käydä kokouksessa läpi, ellei niistä kukaan erikseen pyydä lisätietoja.

Kunnanhallituksella on oikeus ottaa uudelleen käsittelyyn kunnanjohtajan tekemät päätökset, jotka tuodaan hallituksen nähtäville ottokelpoisten asioiden listalla.

"Uutena jäsenenä tulen ehkä esittämään, että jatkossa myös ottokelpoiset asiat käytäisiin kokouksessa yksitellen läpi. Prosessinahan päätös on mennyt ihan niin kuin pitää, mutta kunnanhallituksen jäsenten olisi pitänyt olla aktiivisempia", Rajala sanoo.

Sirkka-Liisa Pinola (vas.) on painokkaasti sitä mieltä, että päätös palkoista oli täysin oikea.

"Uusi toimintasääntö antaa kunnanjohtajalle oikeuden määritellä alaistensa palkat. Toimintamalliin on valmistauduttu niin pitkään, että jokainen valtuutettu on varmasti ollut asiasta tietoinen."

Kempeleen kunnanhallituksessa on yksitoista jäsentä, joista neljää ei tavoitettu vastaamaan.