Hal­li­tus kokoaa mit­ta­van 15 mil­jar­din euron ta­lou­den pe­las­tus­pa­ke­tin – lo­mau­tus­ai­ka ly­he­nee, yrit­tä­jil­le oikeus työt­tö­myys­päi­vä­ra­haan

Hallitus kokoaa yhteensä 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin koronaviruksen runteleman talouden auttamiseksi.

Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista, Marin vetosi.

Hallitus kokoaa mittavan, yhteensä 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin koronaviruksen runteleman talouden auttamiseksi. Lisäbudjetin suuruus on 400 miljoonaa euroa. Lisätalousarvio annettiin eduskunnalle tänään. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Hallitus kertoi talouden pelastuspaketista etätiedotustilaisuudessa.

Lisäbudjetin lisäksi hallituksen paketissa on kaksi muuta osaa: työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa turvaavat toimet sekä yritysten rahoituksen turvaaminen ja suorat yritystukitoimet.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan paketin mittaluokka tarkoittaa sitä, että hallitus on tosissaan sen kanssa, että yksikään yritys ei ajaudu konkurssiin eikä päädytä massatyöttömyyteen.

Lomautusaika lyhenee 5 päivään

Yrittäjät yritysmuodosta riippumatta saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Työttömyysetuuden saaminen ei edellytä yrittäjiltä yritystoiminnan lopettamista. Viranomaisille pitää kuitenkin selvittää, miten koronavirustilanne on heikentänyt yrittämisen mahdollisuuksia.

Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Tästä arvioidaan koituvan reilun 100 miljoonan euron kustannukset valtiolle.

Lomautuspäätökset nopeutuvat työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen mukaisesti eli ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

Hallitus on keskustellut kokonaisuudesta työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Työantajan eläkemaksu kevenee

Marinin mukaan työmarkkinajärjestöjen aiemmat ehdotukset toteutetaan suurilta osin. Työmarkkinajärjestöt esittivät toissapäivänä lukuisia toimia maan hallitukselle yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa talouskriisissä.

Näihin kuuluu muun muassa se, että työnantajan työeläkemaksu kevenee tilapäisesti 2,6 prosenttia viimeistään 1. kesäkuuta. Muutos on voimassa vuoden loppuun asti. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan tämä tarkoittaa yksityisen sektorin työnantajille 910 miljoonan euron kevennystä. Maksun alentamiseen käytetään työeläkejärjestelmän emu-puskuria, joka on tällä hetkellä noin 7 miljardia euroa.

Työmarkkinajärjestöt esittivät myös, että kun alennetaan työnantajien eläkemaksuja, niin siltä ajalta eläkeyhtiöiden on syytä pidättäytyä asiakashyvitysten maksamisesta. Myös tämä ehdotus toteutetaan.

Hallituksen perjantaina ilmoittamat toimet ovat voimassa kolme kuukautta.

Marin: Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista

Valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran takausvaltuuksia nostetaan 10 miljardilla eurolla. Näin yritysrahoituksen osuus nousee 12 miljardiin euroon.

Takauksen avulla pankit ja työeläkeyhtiöt voivat jatkaa yritysten rahoittamista akuutissa koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä.

Lisäksi hallitus toivoo, että kunnat eivät ryhdy laajoihin irtisanomisiin.

–  Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista, Marin sanoi.

Kuntien tukemista on tarkoitus arvioida lähiaikoina.