Pääkirjoitus

Hallituksen naisenemmistö on viesti – pohjoinen menestyi hyvin salkkujaossa

Pohjois-Suomi sai uuteen hallitukseen keskiraskaita ministerin salkkuja, ja loppukaudesta kolme ministeriä.

Uusista ministereistä Tytti Tuppurainen, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen, Katri Kulmuni, Antti Kaikkonen ja Ville Skinnari vannomassa virkavalaa torstaina.
Uusista ministereistä Tytti Tuppurainen, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen, Katri Kulmuni, Antti Kaikkonen ja Ville Skinnari vannomassa virkavalaa torstaina.

Pohjois-Suomi sai uuteen hallitukseen keskiraskaita ministerin salkkuja, ja loppukaudesta kolme ministeriä. Hallituksen naisenemmistö on Suomessa harvinaista tasa-arvosta huolimatta. Viesti naisten osaamisesta menee perille.

Valta vaihtui Suomessa torstaina, kun Antti Rinteen (sd.) hallitus aloitti ja Juha Sipilän (kesk.) toimitusministeristö lopetti.

Pohjois-Suomen kannalta ministerilista on vaihteeksi ilahduttavaa luettavaa. Valtioneuvostossa on aluksi kaksi ja loppukaudesta kolme ministeriä Oulun ja Lapin vaalipiireistä.

Eurooppaministerinä toimii Tytti Tuppurainen (sd.) Oulusta ja elinkeinoministerinä Katri Kulmuni (kesk.) Torniosta. Hallituskauden puolivälissä sosiaali- ja terveysministeriksi tulee oululainen Hanna Sarkkinen (vas.).

Pohjoisen salkut ovat vähintään keskiraskasta sarjaa. Kaikilla kolmella ministerillä on asiaosaamista ja koeteltua kykyä katsoa laajempia kehityslinjoja.

Hallitus katsoo yhteistyön Eurooppaan sen verran tärkeäksi, että eurooppaministerin tehtäviä ei ole yhdistetty muihin ministeriyksiin. Tämä on perusteltua muun muassa alkavan EU-puheenjohtajuuden takia.

Sarkkinen ottaa parin vuoden päästä todennäköisesti vetovastuun useammalle vaalikaudelle ajoittuvasta sosiaaliturvan uudistuksesta. Tehtävä on vaativa. Sosiaalimenojen kustannusjako vaikuttaa yritysten kansainväliseen kilpailukykyyn. Työn murros vaatii uudenlaista ansiotukea, jolloin on selvitettävä kansalaispalkan käyttökelpoisuus perusturvana.

Pohjoissuomalaisittain eniten toiveita asettuu elinkeinoministerin vastuualueelle.

Kulmuni saanee johdettavakseen entistä painavamman aluepolitiikan lohkon sekä innovaatioiden edistämisen. Salkkuun aiemmin kuulunut energia- ja ilmastopolitiikka siirtynee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle (vihr.).

Keskusta on ollut hallitusohjelmaan poikkeuksellisen tyytyväinen. Syytä onkin. Pääministeri Rinne oli valmis antamaan paljossa periksi saadakseen sen mukaan.

Painavista salkuista keskusta nappasi valtionvarainministerin, elinkeinoministerin ja puolustusministerin tehtävät itselleen. Suoritusta voi pitää kovana vaalien suurimmalta häviäjältä.

Keskustan eduskuntaryhmästä on tällä viikolla välitetty maakuntiin viestiä, että puolue sai hallitusneuvotteluissa läpi kaikki kymmenen kynnyskysymystään.

Keskustalaisuus näkyy ohjelmassa. Kuntien valtionosuudet nousevat täysimääräisellä indeksikorotuksella. Maatalouteen lisätään riihikuivaa rahaa lähes 300 miljoonaa euroa. Biokaasu on otettu huomioon erillisellä ohjelmalla. Metsänomistajat voivat huokaista helpotuksesta, sillä hakkuita ei rajoiteta.

Silmiinpistävin muutos on naisministerien määrän kasvu. Naisten osuuden kasvattamiseen oli tarvetta. Eduskunnan kansanedustajista naisia on lähes puolet.

Aloittavassa kokoonpanossa naisia on 11 ja miehiä kahdeksan. Aiemmin naisenemmistö on ollut kolmessa hallituksessa.

Suhdeluku on tasa-arvon Suomessa yhä harvinaisuus, mutta viesti naisten osaamisen arvostamisesta menee toivottavasti perille maan rajojen ulkopuolellakin.