Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Pääkirjoitus: Kiitos, Lumi ja Pyry, ja hyvää matkaa ta­kai­sin kotiin

Oikeudenkäynti: Oulussa isoa huu­me­kaup­paa pyö­rit­tä­neil­le pitkät van­keus­tuo­miot

Hal­la-aho syytti mediaa: "Ää­ri­liik­keet pyr­ki­vät pyö­ri­mään pe­rus­suo­ma­lais­ten lie­peil­lä ja sitä kautta jul­ki­suu­teen"

Halla-ahon mukaan on informaatiovaikuttamista, kun uutisoidaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja perussuomalaisten jäsenten osallistumisesta samaan...

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui torstaina perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa, joka järjestettiin eduskunnan auditoriossa. Sen liepeille ei ollut asiattomilla pääsyä.
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui torstaina perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa, joka järjestettiin eduskunnan auditoriossa. Sen liepeille ei ollut asiattomilla pääsyä.
Kuva: Joel Maisalmi

Halla-ahon mukaan on informaatiovaikuttamista, kun uutisoidaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja perussuomalaisten jäsenten osallistumisesta samaan kulkueeseen.

Helsinki

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Yle ja Helsingin Sanomat ovat esittäneet asiattomia vihjailuja perussuomalaisten ja erilaisten äärijärjestöjen yhteyksistä.

– Tällainen informaatiovaikuttaminen tulee varmasti jatkumaan vaaleihin asti siinä toivossa, että ahkeralla toistolla vale muuttuu totuudeksi. Me pidämme katseen pallossa emmekä anna sen enempää äärijärjestöjen kuin valeuutistenkaan väännellä omaa toimintaamme, Halla-aho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisista ollaan huolissaan muissa puolueissa ja "muita puolueita hännystelevässä" mediassa.

– Tämä tulee näkymään vaaleja kohti kiihtyvänä mustamaalaavana uutisointina, jolla yritetään luoda mielikuvaa siitä, että perussuomalaisissa olisi kytköksiä Pohjoismaiseen vastarintarintaliikkeeseen (PVL:ään) tai muihin ääriliikkeisiin.

"Huteria aasinsiltoja"

Mielikuvia pyritään Halla-ahon mukaan rakentamaan huterilla aasinsilloilla.

– Perussuomalaisten jäsen oli samassa kaupungissa tai saman kadun varrella, missä nähtiin PVL:n jäsen Turussa, joten kytköksen on pakko olla olemassa.

Halla-aho piti tällaisia väitteitä täysin perättöminä.

– Perussuomalaiset on demokraattiseen prosessiin sitoutunut puolue, joka pyrkii vaikuttamaan lainsäädännön puitteissa vakiintuneilla toimintatavoilla.

– Tavoitteet monissa kysymyksissä meillä ovat hieman erilaisia kuin monilla muilla puolueilla, mutta keinomme ovat hyvin perinteisiä ja parlamentaarisia.

Halla-aho sanoi, ettei hänen tiedossa ole, että perussuomalaisten jäseninä olisi ääriliikkeisiin kuuluvia ihmisiä eikä puolue ota jäseniksi ihmisiä, joiden se tietää olevan niihin kytköksissä.

– Mutta me emme voi myöskään ryhtyä hyppimään ääriliikkeiden tai median pillien mukaan ja rakentaa toimintaamme sen mukaan, onko jossakin PVL:n tapahtuma. Määrittelemme itse oman agendamme ja toimintamme.

Tällä hän viittasi Helsingin Sanomien torstaina julkaisemaan uutiseen, jonka mukaan perussuomalaiset aktiivit osallistuivat Turun terrori-iskun vuosipäivänä samaan kulkueeseen kuin PVL:n jäsenet.

Tämän muistokulkueen Turussa järjesti Kansallismielisten liittouma. Siihen osallistui samoja henkilöitä kun sitä ennen järjestettyyn PVL:n omaan marssiin.

Ylen A-studio taas kertoi tiistaina, että Turun perussuomalaiset jättivät allekirjoittamatta kannanoton, jossa vastarintaliikkeen marssia paheksuttiin. Ohjelmassa kysyttiin, millaisia poliittisia kytköksiä vastarintaliikkeellä on.

"Liepeillä pyöritään"

Koska perussuomalaiset suhtautuu hyvin kriittisesti maahanmuuttoon, kaikenlaiset tahot, jotka haluavat itselleen julkisuutta, pyrkivät Halla-ahon mukaan pyörimään perussuomalaisten liepeillä ja pääsemään sitä kautta julkisuuteen.

– Tämä pätee valitettavasti myös ääriliikkeisiin, Halla-aho sanoi.

Hän muistutti, että Suomi on vapaa eivätkä perussuomalaiset voi estää keitään pyörimästä perussuomalaisten telttojen liepeillä.

– Mutta me teemme täysin selväksi sen, millaisten arvomaailmojen kanssa ei kannata pyrkiä puolueen jäseneksi.

Ihmisiä pitää kohdata

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo varoitti lietsomasta pelkoa, ettei perussuomalaisten edustajien kannattaisi näyttäytyä samoissa valokuvissa äänestäjien kanssa, jos heidän taustansa viimeiseltä 30 vuodelta eivät ole tiedossa. Ihmisten kohtaaminen on poliitikon työtä.

Jyväskylän puoluekokouspaikan edustalla viime vuonna eräs ääriryhmä yritti jakaa omia esitteitään. Heidät häädettiin pois.

– Puoluetoimisto järjestää isot kokoukset ja pitää huolen siitä, ettei niiden edustalla tapahdu mielenosoituksia tai muita vastaavia hengailuja, Slunga-Poutsalo sanoi.