Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Hal­la-aho puo­lus­taa Immosta – Tut­ki­ja: ”Nyt tästä voi ke­hit­tyä isompi soppa”

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) puolustaa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa kirjoitusta.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) puolustaa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa kirjoitusta.

Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että hänkin vastustaa monikulttuurisuutta ja pitää sitä rumana kuplana.

Halla-aholla on perussuomalaisissa paljon vaikutusvaltaa, ja hänen liittyminen Immosen taakse saattaa aiheuttaa ison riidan puolueen sisällä, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Se, mikä oli vielä hetki sitten Immosen ristiriita puoluejohdon kanssa, voi kehittyä nopeasti maahanmuuttovastaisen siiven ja muun puolueen väliseksi kiistaksi.

– Nyt tästä voi kehittyä isompi soppa kuin se vielä tällä hetkellä on, Railo viittaa Halla-ahon Immoselle antamaan tukeen.

Railo kuitenkin sanoo, että vielä ei ole nähtävillä merkkejä isommasta puoluehajaannuksesta perussuomalaisissa. Railo myös toteaa, että Halla-ahon on helppo huudella Brysselistä.

– Sieltä voi ottaa kantaa kiistaan, mutta päätösten tekeminen jää kansanedustajille.

Aiemmin päivällä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tuomitsi Immosen tekstin ylilyönniksi. Immosen kirjoitus ei Terhon mukaan edusta eduskuntaryhmän tai puolueen linjaa.

Terho sanoi keskustelleensa asiasta lyhyesti myös puolueen puheenjohtajan Timo Soinin kanssa, jonka kanta on Terhon mukaan sama kuin hänen.

Tutkija pitää erikoisena Timo Soinin asemaa puolueen johdossa. Railo sanoo Soinin olevan puun ja kuoren välissä.

– Halla-aho ja muut puolueen maahanmuuttovastaiset edustajat kokevat, ettei heidän mielipiteitään oteta tarpeeksi huomioon. Toisaalta, toinen puoli kokee, että perussuomalaiset on liiankin maahanmuuttovastainen puolue.

– Siinä sitten Soini yrittää pitää puolueensa hallituskelpoisena ja kasassa.

Railo pitää ymmärrettävänä, etteivät muut hallituspuolueet ole vielä ottaneet kantaa Immosen tapaukseen, vaan haluavat katsoa rauhassa, miten perussuomalaiset aikovat tapauksessa toimia.

– Jos perussuomalaiset kuitenkin päättää pitää Immosen ryhmässään, myös muiden hallituspuolueiden täytyy alkaa miettiä, miten he asiaan suhtautuvat.

Upin Tiilikainen: Soinin kannattaisi astua näkyvästi esille

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että ulkoministeri Timo Soinin kannattaisi astua näkyvästi ja pian esille kommentoimaan Immosen tapausta.

– Aina parempi, mitä pikemmin Soini itse kertoo suhtautumisestaan asiaan. Se asettaa oikeaan valoon yksittäisen lausuman.

– Jos ajatellaan yleistä oikeus- ja moraalikäsitystä Suomessa, niin (Immosen) lausunto on tuomittava. Mutta ei kuitenkaan uutta perussuomalaisten joukossa.

Uutta on kuitenkin se, että nyt perussuomalaiset on hallituspuolue, jonka puheenjohtaja vastaa maan ulkopolitiikasta.

– Sen takia puolueeseen ja sen yksittäisten edustajien sanomisiin saatetaan kiinnittää enemmän myös kansainvälistä huomiota, kun puolueen linjaa yritetään hahmotella ulkomailta käsin.

Sampo Terho sanoi aiemmin sunnuntaina Lännen Medialle, että perussuomalaiset palaa Immosen tapaukseen kesälomakauden jälkeen.