vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus

Hal­la-aho haastaa Soinia maa­han­muut­ta­jis­sa

Perussuomalaisten rivit rakoilevat nelisen kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Perussuomalaisten rivit rakoilevat nelisen kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Puolueen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho hyökkäsi Kalevan haastattelussa (4.1.) voimakkaasti puheenjohtaja Timo Soinia vastaan. Tapaus on ennenkuulumaton puolueessa, jossa Soinia on totuttu pitämään arvostelun yläpuolella.

Soinin moittiminen kertoo, että perussuomalaisissa kytee tyytymättömyys puoluejohdon linjaan. Halla-ahon mukaan Soinia ei kiinnosta maahanmuuttokriittisyys, jonka varaan vaalikampanjaa pitäisi osaltaan rakentaa.

Halla-aho kehui haastattelussa Ruotsidemokraattien politiikkaa ja napautti näin Soinia tuntuvasti. Halla-ahon mukaan perussuomalaisten maahanmuuttonäkemys on sama kuin rasistiseksi leimatulla ruotsalaispuolueella.

Soini on aivan oikein sanoutunut irti Ruotsidemokraattien toimintamallista ja rasismista. Puolueiden linjat eroavat suuresti, toisin kuin Halla-aho väittää.

Soini ymmärtää kokeneena poliitikkona, ettei maahanmuutto riitä politiikan ytimeksi Suomessa, jonne tulijoita on lopulta vähän. Esimerkiksi kiintiöpakolaisten määrä on ollut 750 henkilöä vuodessa. Ruotsiin verrattuna Suomessa on hyvin vähän maahanmuuttajia, alle 200 000.

Halla-ahon isku oli tarkasti ajoitettu. Perussuomalaisten kannatus on tuoreissa mittauksissa tipahtanut vaalikauden matalimpaan lukemaan, noin 13 prosenttiin. Viime eduskuntavaaleissa puolue kohosi vaalivoittajaksi 19,1 prosentin ääniosuudellaan.

Saattaa olla, että Halla-aho haluaa kokeilla, onko hänellä nostetta haastaa nykyinen puheenjohtaja ensi elokuun puoluekokouksessa Turussa.