Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Ha­ki­ja­mää­rät lähes kak­sin­ker­tais­tui­vat ja val­mis­tu­neil­le löytyy heti töitä – "Pu­he­te­ra­peut­te­ja tulisi olla kak­sin­ker­tai­nen määrä ny­kyi­seen ver­rat­tu­na"

Puheterapian koulutuksen kevään hakijamäärät lähes kaksinkertaistuivat edellisvuoteen verrattuna useissa yliopistoissa.

Oulun yliopistoon puheterapeutin opintoihin oli keväällä lähes 80 prosenttia enemmän hakijoita kuin viime vuonna.
Oulun yliopistoon puheterapeutin opintoihin oli keväällä lähes 80 prosenttia enemmän hakijoita kuin viime vuonna.
Kuva: Tiina Mäntykivi

Puheterapian koulutuksen kevään hakijamäärät lähes kaksinkertaistuivat edellisvuoteen verrattuna useissa yliopistoissa. Oulun yliopistoon puheterapeutin opintoihin oli keväällä yli 900 hakijaa. Se on lähes 80 prosenttia enemmän hakijoita kuin viime vuonna.

Aloituspaikkojen määrä, 30 paikkaa, sen sijaan ei ole kasvanut.

Suomen Puheterapeuttiliitto on tehnyt jo vuosien ajan työtä, jotta logopedian koulutuksen aloituspaikkoja lisättäisiin. Liiton puheenjohtaja Sirpa Tarvaisen mukaan tarve koulutuspaikoille on suurempi kuin yliopistojen nykyiset sisäänottomäärät.

Logopedian koulutus on verrattain kallista, koska opetus vaatii enemmän yksilöllistä ohjausta kuin monilla muilla aloilla. Tarvaisen mukaan yksi syy siihen, että aloituspaikkojen määrää ei haluta nostaa, voi olla juuri taloudellinen.

– Puheterapeutteja tulisi valtakunnallisesti olla kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Ammattilaisten vähäinen määrä kuormittaa jo työssä olevia puheterapeutteja.

Taattu työllistyminen houkuttelee hakemaan puheterapeutin koulutukseen. Oulun yliopiston logopedian lehtorin, dosentti Anneli Ylihervan mukaan suurimmalla osalla valmistuvista opiskelijoista on jo työpaikka valmiina, kun tutkinnon lopputyö eli pro gradu on tehty.