Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Hajujen poisto ot­so­noin­nil­la he­rät­tää huolta – Pro­fes­so­ri: "Ot­so­naat­to­rei­ta ei tulisi olla kotona"

Otsoni poistaa hajuja mutta on vaarallista. Viranomaiset eivät tiedä julkisissakaan tiloissa olevien otsonointilaitteiden tuottamaa otsonimäärää.

Kuvassa kotikäyttöön ulkomaisesta verkkokaupasta ostettu, noin sadan euron hintainen otsonaattori sekä autoon tarkoitettu pieni otsonaattori.
Kuvassa kotikäyttöön ulkomaisesta verkkokaupasta ostettu, noin sadan euron hintainen otsonaattori sekä autoon tarkoitettu pieni otsonaattori.
Kuva: Petri Hakkarainen

Otsoni poistaa hajuja mutta on vaarallista.

Viranomaiset eivät tiedä julkisissakaan tiloissa olevien otsonointilaitteiden tuottamaa otsonimäärää.

Otsonoinnista etsitään apua sisäilman hajujen poistoon, vaikka otsonointilaitteiden käyttöön sisältyy terveysriski. Toisaalta osa yrityksistä liioittelee roimasti otsonoinnin tehoa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut useita yhteydenottoja, joissa kuluttajat ovat kertoneet terveyshaitoista otsonilla tehdyn kosteusvauriosaneerauksen jälkeen.

Tukesin mukaan työntekijöitä ei ole aina ohjeistettu turvalliseen toimintaan, eikä asiakkaille ole kerrottu otsonin käsittelyyn liittyvistä vaaroista.

Otsoni on mukana EU:n bisosidisten aineiden riskinarviointiohjelmassa. Ohjelmaan ei kuitenkaan kuulu otsonoinnin käyttö hajujen poistoon esimerkiksi yleisissä wc-tiloissa, vaikka tällainen otsonointi ei eroa biosidisestä mikrobitorjunnasta.

Biosideillä torjutaan haitallisia eliöitä. Biosidejä ei kuitenkaan suositella homeongelman ratkaisuksi.

Kuka vain voi hankkia otsonointilaitteen. Edulliset mallit maksavat alle satasen, pienet pöytä- ja jopa autokäyttöön tarkoitetut laitteet vielä vähemmän.

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) tutkimusprofessori Anne Hyvärinen on otsonointi-innosta huolissaan.

– Otsonaattoreita ei tulisi olla kotona tai julkisissa tiloissa. Otsoni on terveydelle haitallista ja sivutuotteena voi syntyä sisäilmaan terveysriskejä aiheuttavia yhdisteitä.

Haju lähtee, riski jää

Otsoni on väritön, pistävän raikkaan hajuinen, ärsyttävä yhdiste. Otsoni poistaa ilmasta hajuja.

Otsonia voidaan tuottaa UV-valolla sekä kylmäplasma- ja koronapurkausmenetelmällä.

Otsoni ja otsonoinnin sivutuotteena syntyvät pienhiukkaset ja yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, erityisesti lyhytaikaiset suuret pitoisuudet.

Otsoni voi aiheuttaa haittaa terveydelle, kun pitoisuus on yli 0,05 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa.

Pitoisuuden ylittäessä yhden mikrogramman kuutiometrissä ja altistuksen jatkuessa yli vuorokauden otsoni voi aiheuttaa pysyviä silmä- ja hengitysoireita.

Suuretkaan, ihmiselle haitalliset otsonipitoisuudet eivät tuhoa sieni- ja bakteerikasvua materiaalien pinnalta ja sisältä.

Otsonointi voi haalistaa ja vanhentaa materiaaleja.

Otsoni voi aiheuttaa pysyviä silmä- ja hengitysoireita.