Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

HairS­to­re tuo­mit­tiin jät­ti­kor­vauk­siin

Suomen suurin kampaamoalan ketju HairStore ja sen toimitusjohtaja Veikko Nenonen on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa työntekijöihin kohdistuneista rikoksista.

Suomen suurin kampaamoalan ketju HairStore ja sen toimitusjohtaja on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa työntekijöihin kohdistuneista rikoksista.
Suomen suurin kampaamoalan ketju HairStore ja sen toimitusjohtaja on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa työntekijöihin kohdistuneista rikoksista.
Kuva: Timo Jaakonaho

Suomen suurin kampaamoalan ketju HairStore käytti kuumeen mittausta pelotteena. Yrityksessä oli käytössä sairauspoissaolo-ohje, jonka mukaan sairastuneen työntekijän piti tulla työpaikalle mittaukseen.

Toimitusjohtaja Veikko Nenosen mukaan ohje oli pelote, jolla varmistettiin, ettei työntekijä ole tahallaan aiheuttanut työkyvyttömyyttään. Käytännössä HairStoressa haluttiin tietää, etteivät esimerkiksi edellisen illan mahdollinen juhliminen ja aamun krapula estäneet työntekoa.

Vantaan käräjäoikeuden mukaan Nenonen syrji työntekijöitään käskemällä heidät työpaikalle sairauden toteamiseksi. Hän lähti oikeuden mukaan siitä, että työntekijät ilman muuta käyttävät väärin oikeutta sairausloman palkkaan. Nenonen ei myöskään käyttänyt terveydenhuollon ammatti-ihmisiä, kun terveydentilaa arvioitiin. Oikeus katsoi, että HairStoren työntekijöitä syrjittiin ja heidän terveyttään vaarannettiin.

Kymmenien tuhansien sakko

HairStore ja toimitusjohtaja Nenonen tuomittiin maanantaina Vantaan käräjäoikeudessa työntekijöihin kohdistuneista rikoksista. Nenonen kiisti oikeudessa kaikki laittomuudet.

Toimitusjohtajalle lankesi 75 päiväsakkoa muun muassa työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja työsopimuslakirikkomuksesta. Maksettavaa tuli 1 800 euroa. HairStore tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 30 000 euron yhteisösakkoon.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2004--2006. Jutussa oli yhteensä kymmenen asianomistajaa. Oikeuden mielestä HairStoren käytännöillä haluttiin saada yritykselle perusteetonta kilpailuetua määräyksiä noudattaviin työnantajiin verrattuna. Oikeus katsoi, että Nenosen menettely oli niin moitittavaa, että syyttäjän vaatima yhteisösakko voitiin tuomita.

Kärsimyksestä korvaukset esimiehelle

Jutun räikein tapaus oli vaikeassa elämäntilanteessa olleen työntekijän kohtelu, mikä johti oikeuden mielestä työläisen sairastumiseen.

Nenonen joutuu maksamaan esimiestehtävissä olleelle miehelle 5 000 euroa korvausta henkisistä kärsimyksistä ja yli 12 000 euroa palkan menetyksestä.

Esimies kävi läpi raskasta elämäntilannetta, josta Nenonen tiesi. Työntekijä palasi sairauslomalta töihin, ja johtaja määräsi hänet töihin paikkakunnalle, jossa avattiin uutta liikettä. Mies kertoi oikeudessa, ettei tiennyt, mitä hänen olisi pitänyt uudella paikkakunnalla tehdä eikä hänellä ollut työvälineitäkään kuten tietokonetta. Lisäksi esimies sai aiheettomia varoituksia ja hänet määrättiin pitämään suoritepäiväkirjaa, jollaista kukaan muu ei pitänyt.

Esimies koki tilanteen nöyryyttävänä, ja hän sai voimakkaita ahdistuksia. Oikeus katsoi, että Nenonen aiheutti kipuun ja särkyyn verrattavaa kärsimystä työntekijälle.