Ha­gel­berg uskoo: Stock­man­nin en­ti­siin ti­loi­hin syntyy mo­ni­puo­li­nen kaup­pa­kes­kus – ”Pe­ku­rin kort­te­lin kehitys tärkeää koko kes­kus­tal­le”

Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg uskoo Stockmannin entisten tilojen vihdoin täyttyvän uuden, aktiivisen omistajan myötä.

Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg uskoo Stockmannin entisten tilojen vihdoin täyttyvän uuden, aktiivisen omistajan myötä. Arkistokuva.
Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg uskoo Stockmannin entisten tilojen vihdoin täyttyvän uuden, aktiivisen omistajan myötä. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun liikekeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg uskoo, että Stockmannin entisiin tiloihin muodostuu monipuolinen kauppakeskus.

Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg uskoo Stockmannin entisten tilojen vihdoin täyttyvän uuden, aktiivisen omistajan myötä. Hagelbergin mielestä Pekurin kauppakorttelin kehitys on tärkeää koko Oulun keskustalle ja sen vetovoimaisuudelle.

– Pekurin kortteli on merkittävä palanen Oulun kaupunkikeskustaa. Kun sinne saadaan lisää toimijoita ja asiakkaita, se vaikuttaa positiivisesti myös ympärillä olevien liikkeiden asiakasvirtoihin, Hagelberg sanoo.

– Uskon, että siitä muodostuu aika moninainen kauppakeskus, josta tulee sekoitus vähän kaikkea. Se tuo myös lisää tervetullutta kilpailua asiakkaista keskustaan.

Kotimainen kiinteistösijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I kertoi tiistaina ostaneensa suurimman osan Kauppakortteli Pekurin tiloista. Stockmannilta toissa vuonna vapautuneet noin 17 000 neliön tilat on tähän asti omistanut CBRE:n hallinnoima pohjoismainen kiinteistösijoitusrahasto.

Trevianin nyt hankkimista liike- ja toimistotiloista noin 60 prosenttia on tällä hetkellä tyhjillään. Vuokralaisia on noin 30.

Trevianin mukaan tavoitteena on kehittää Kauppakortteli Pekurista toimiva kokonaisuus, johon kuuluu paitsi liike- ja toimistotiloja, myös esimerkiksi ravintoloita ja kahvioita.

Hagelberg otaksuu, että kiinteistön nykyisiä tiloja muokataan hyvin pitkälti tulevien vuokralaisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Tilathan ovat muunneltavissa, ja ymmärtääkseni kiinteistökokonaisuus antaa mahdollisuuksia monenlaiseen kehittämiseen ja erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Hagelberg uskoo, että uusi omistaja lähtee ilman muuta kehittämään kiinteistöä tosissaan. Hän muistuttaa, että kyseessä on sijoitusrahasto, joka myös vaatii pääomalleen tuottoa.

– Heillähän alkaa korko sijoitukselle juosta heti kun kauppasumma on maksettu. Rahasto on vastuussa sijoittajilleen, joten varmasti tavoitteena on saada tilat vuokrattua käyttöön ja tuottamaan hyvinkin nopeasti, Jarmo Hagelberg arvioi.

– Tämä kauppa on tietysti myös positiivinen signaali siitä, että Ouluun halutaan sijoittaa ja tänne halutaan tulla.

Trevian ei vielä ole lähtenyt arvioi-maan kauppakorttelin vuokratason tulevaa kehitystä. Rahaston mukaan tähän vaikuttaa myös se, kuinka paljon tiloihin lopulta investoidaan. Hagelberg huomauttaa, että vuokrasta sopiminen on aina kahden kauppa.

– Kysynnän vilkastuminen ei sinällään nosta vuokratasoa, mutta asiakasvirran kasvulla on siihen vaikutusta. Mitä enemmän asiakkaita, sitä maksukykyisempiä vuokralaiset ovat. Ja kun kiinteistön omistaja saa tuottoa, niin ymmärtääkseni vuokralaisetkin pärjäävät siellä hyvin.

Hagelberg odottaa Kauppakortteli Pekurin kykenevän kilpailemaan myös kauppakeskus Valkean kanssa.

– Kilpailu varmaan parantaa molempien tekemistä, mikä näkyy asiakkaille parempana toimintana. Kilpailu on aina hyvästä.

Valkea taas näyttää pärjäävän hyvin, Hagelberg toteaa.

– Verrattuna moneen kauppakeskukseen Valkeassa on vähän tyhjää tilaa, ja monet toimijat ovat olleet siellä alusta asti.

Oulun liikekeskuksen vinkkelistä keskustan liiketilojen kysynnässä näyttää muutoinkin varsin hyvältä.

– Tilojen käyttöaste on 90 prosenttia. Ja nyt kun Ouluun saatiin taas uusi toimija, se varmasti säteilee moneen paikkaan ja helpottaa monen nykyisenkin toimijan tilannetta.

Oulun liikekeskus

Oulun

liikekeskus ry:n

jäseniä ovat Oulun ydinkeskustan yritykset ja yhteisöt. Yhdistys toimii yhteistyössä Oulun kau-pungin kanssa.

Yhdistys järjestää tapahtumia ja hoitaa alueen yhteismarkkinointia sekä yleisten tilojen käyttöä koskevaa päätöksentekoa.