Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­leen sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Haa­vis­to Ca­ru­na-kau­pas­ta: Meille va­kuu­tet­tiin että mitään dra­maat­tis­ta ei hin­nois­sa tapahdu

Entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo olevansa järkyttynyt Carunan hinnankorotuksista.

Entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.)
Entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.)
Kuva: Jarmo Kontiainen

Entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo olevansa järkyttynyt Carunan hinnankorotuksista. Hänen mukaansa uusi omistaja antoi aikanaan vakuutuksen siitä, että se maksaa veronsa Suomeen. Haaviston mukaan päättäjille jäi silloin myös sellainen käsitys, että mitään dramaattista ei hintakehityksessä tapahdu.

– Huomasin, että tässä on Musta-Pekka kiertänyt ja se näytti päätyvän minun syliini, hän sanoi valtiopäivien avajaisissa.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevä Jan Vapaavuori (kok.) on julkisuudessa siirtänyt vastuun kaupasta silloiselle omistajaohjausministeri Haavistolle ja Fortumin johdolle. Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä vuosina 2012–2015.

– Olin tullut silloin hallitukseen, ja Fortumin sähköverkkojen myynti oli ollut jo pitkässä prosessissa. Talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan tuli tuolloin esille kysymys, onko sähköverkkojen omistaminen valtionyhtiön strateginen intressi. Todettiin että ei, koska alemmanasteista verkkoa omistavat monet muutkin yksityiset toimijat.

Haavisto ihmettelee Carunan toimintaa. Suututtamalla suuren joukon kuluttajia ja hermostuttamalla poliittiset päättäjät liian suurella hinnankorotuksella yhtiö vaarantaa oman maineensa ja aiheuttaa sen, että tulevaisuudessa alaa säännellään vielä tarkemmin.

– Olen täysin samaa mieltä kuin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), että tähän pitää puuttua regulaatiosääntelyn kautta. Näin suureen kertahyppyyn ei pitäisi olla mahdollisuuksia. Odotamme lainsäädäntöä eduskuntaan pikavauhtia, jotta epäkohta saadaan korjattua.

Haavisto sanoo sinänsä kannattavansa, että vedetään kaapeleita maahan ja lisätään sähkönjakelun turvallisuutta.

– Mutta ei sitä näin suurella kustannuslisäyksellä voi tehdä.