Gug­gen­heim-ark­ki­teh­ti­ki­san ra­hoi­tus ei vielä kasassa

Helsingin Guggenheim-museon arkkitehtuurikisan rahoitus ei ole vieläkään täysin kasassa. Kilpailu käynnistettiin tänään.

Helsingin Guggenheim-museon arkkitehtuurikisan rahoitus ei ole vieläkään täysin kasassa. Kilpailu käynnistettiin tänään.

Kisan budjetiksi on arvioitu 2,2 miljoonaa euroa. Suomessa vieraileva Guggenheim-säätiön puheenjohtaja Richard Armstrong kertoi, että kisa pystyttiin käynnistämään, vaikka koko rahaa ei ole.

Kilpailun tukijoina ovat Guggenheim Helsinki Tukisäätiö, Guggenheim Helsinkiin -yhdistys sekä Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö. Lisäksi mukana on yksityisiä lahjoittajia, jotka haluavat pysyä nimettöminä.

Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tukisummaa Armstrong ei paljasta, mutta kuvailee sitä "avokätiseksi". Myöskään tukisäätiö ei paljasta, kuinka paljon rahaa on kasassa. Tukijoita on kymmeniä, muotoilee tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti.

Svenska Kulturfonden tukee Guggenheim-arkkitehtuurikilpailua 350 000 eurolla. Säätiö jahkasi päätöstään tähän iltapäivään saakka. Arkkitehtuurikilpailu käynnistettiin virallisesti jo aiemmin tänään.

Aiemmin Kulturfondenin hallitus oli jo päättänyt varata kilpailuun 500 000 euroa, kunnes lykkäsi päätöstä.

Tämänpäiväisen tukipäätöksen yhteydessä hallitus totesi, ettei se osallistu museon rakennus- ja käyttökustannuksiin.

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun tuomaristo koostuu suomalaisista ja ulkomaisista jäsenistä. Puheenjohtajana on professori Mark Wigley Columbian yliopistosta.

Tuomaristoon kuuluu 11 jäsentä. Suomesta mukana ovat esimerkiksi pääjohtaja Erkki Leppävuori Valtion tieteellisestä tutkimuskeskuksesta, ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Solomon R. Guggenheim -säätiön mukaan kiinnostuksensa kilpailuun osallistumiseen on ennen kilpailun virallista lanseeraamista ilmaissut yli 850 mahdollista osallistujaa. Armstrong uskoo, että osallistujamäärä nousee puoleentoistatuhanteen.