Pääkirjoitus

Gallupsuosikki pitää pintansa

Perussuomalaisten kannatus näyttää kasvavan Oulun vaalipiirissä samansuuntaisesti kuin muualla Suomessa. Kalevan Taloustutkimukselta tilaaman mielipidemittauksen mukaan Oulun vaalipiirin luvuissa ero muuhun maahan löytyy lähinnä siitä, että alueen valtapuolue keskusta kokee rökäletappion, mikäli gallup toteutuu huhtikuun eduskuntavaleissa. Myös vasemmistoliitolle tiedustelu ennakoi melkoista pudotusta.

Perussuomalaisten kannatus näyttää kasvavan Oulun vaalipiirissä samansuuntaisesti kuin muualla Suomessa.

Kalevan Taloustutkimukselta tilaaman mielipidemittauksen mukaan Oulun vaalipiirin luvuissa ero muuhun maahan löytyy lähinnä siitä, että alueen valtapuolue keskusta kokee rökäletappion, mikäli gallup toteutuu huhtikuun eduskuntavaleissa. Myös vasemmistoliitolle tiedustelu ennakoi melkoista pudotusta.

Mielipidemittaukseen haastateltiin puhelimitse 675 henkilöä viime joulukuusta lähtien. Virhemarginaali on 3,3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Keskustan kannatus Oulun vaalipiirissä jäi nyt julkaistavassa mielipidemittauksessa 32 prosenttiin, kun se viime eduskuntavaaleissa oli vielä 43,1. Pudotusta joulukuussa julkaistusta mielipidemittauksesta on yli kaksi prosenttiyksikköä.

Tämä tietäisi keskustalle kolmen paikan menetystä ja paikkaluvun putoamista yhdeksästä kuuteen. Menetetyt kolme paikkaa siirtyisivät perussuomalaisille, sillä muiden puolueiden paikkamääriin ei ole tämän gallupin nojalla odotettavissa muutoksia.

Tässä kohden Oulun vaalipiirin mielipidemittaustulokset eroavat melkoisesti valtakunnallisten mittausten tuloksista. Muuallahan kaikki kolme isoa puoluetta vuotavat perussuomalaisiin. Ero selittyy keskustan poikkeuksellisen vahvalla asemalla Oulun vaalipiirissä.

Perussuomalaiset kipusi tiedustelussa vaalipiirin toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19,9 prosentin kannatuksella.

Joulukuussa julkaistuun kyselyyn verrattuna jo tuolloin näkynyt perussuomalaisten kannatuksen selvä kasvusuunta jatkui. Viime vuoden lopun luvuista perussuomalaiset kohensi uudessa kyselyssä asemiaan peräti seitsemän prosenttiyksikköä. Keskustan alamäki hidastui hieman, mutta suunta alaspäin jatkui.

Merkillepantavaa on, että kun loppusyksyllä perussuomalaisten kannattajista 12 prosenttia oli äänestänyt keskustaa viime vaaleissa, nyt heidän osuutensa oli kaksinkertainen, 24 prosenttia.

Vasemmistoliitto menetti kyselyssä ääniosuuttaan 16,1:stä peräti 11,5:een. Loppusyksyllä vasemmistoa oli aikeissa äänestää vielä 15,9 prosenttia.

Kokoomus menetti pari prosenttiyksikköä viime kyselyyn verrattuna. Myös sosiaalidemokraattien kannatus laski edellisvaalien 12,8:sta kymmeneen prosenttiin.

Vihreät paransi tässä kyselyssä hieman asemiaan 6,2 prosentista seitsemään prosenttiin. Näillä näkymin muut puolueet eivät saisi edustajiaan läpi.

Kristillisdemokraatteja ilmoitti loppusyksyllä äänestävänsä 4,4 prosenttia, nyt saman verran. Tällä ei vielä ylletä yhteenkään edustajapaikkaan.

Mielipidemittauksen tulokset ovat tällä kertaa epävarmempia kuin joulukuussa julkaistut lukemat. Tämä johtuu siitä, että haastateltavia oli vähemmän. Tämä lisää virhemarginaalin suuruutta. Mittaus kertoo silti suunnan.