Liikenne: Sii­ka­joen­ky­läl­lä kaikki tie­tä­vät, missä on Suomen surkein tie – ­Ka­le­va testasi reitin

Luitko jo tämän: Kes­ki-ikää lä­hes­ty­vien naisten kuo­le­mat li­sään­ty­neet, ko­ro­na­ta­pauk­set eivät selitä kasvua

Pääkirjoitus: Seppien syn­ty­mi­nen vaatii myös lä­hi­ope­tus­ta ja oh­jaus­ta, ja nyt liian moni am­mat­tiin opis­ke­le­va jää niitä vaille

Fortum syyttää Uni­pe­ria me­dia­pe­lis­tä

Saksalainen sähköyhtiö Uniper jatkaa hangoittelua Fortumin ostotarjousta vastaan.

Uniperin mainoksessa listataan syitä, joiden vuoksi Uniperin ostaminen ei ole Fortumille järkevää.
Uniperin mainoksessa listataan syitä, joiden vuoksi Uniperin ostaminen ei ole Fortumille järkevää.
Uniperin mainoksessa listataan syitä, joiden vuoksi Uniperin ostaminen ei ole Fortumille järkevää.

Saksalainen sähköyhtiö Uniper jatkaa hangoittelua Fortumin ostotarjousta vastaan. Useissa sanomalehdissä julkaistiin keskiviikkona Uniperin mainos, jossa yhtiön toimitusjohtaja Klaus Schäfer osoitti viestinsä suoraan Fortumin osakkeenomistajille.

Hän listasi useita syitä, joiden vuoksi Uniperin ostaminen ei ole Fortumille järkevää. Schäfer muun muassa varoitti, että Uniper kasvattaisi Fortumin hiilijalanjälkeä. Kauppa myös koettelisi rajusti Fortumin taloutta, Schäfer väitti.

Fortumilla ollaan hämmästyneitä Uniperin kampanjoinnista, kertoo tiedottaja Mari Kalmari. Hänen mukaansa yhtiössä ihmetellään, miksi Uniperin johto mustamaalaa omaa yritystään

- Vähän tällaista mediapeliä tässä taitaa nyt olla.

- Osasimme odottaa jonkinlaista reaktiota, mutta tällainen maksettu mainoskampanja on poikkeuksellista ainakin Suomen oloissa. En ainakaan itse ole tällaista nähnyt ennen, Kalmari sanoo.

Keskiviikkona Fortum julkaisi Youtubessa videon, jossa toimitusjohtaja Pekka Lundmark vastaa ilmoituksen väittämiin. Kuten Uniper, myös Lundmark osoittaa viestinsä yhtiön veronmaksajille.

- Uniperin pääomistaja E.On on yli vuosi sitten kertonut julkisesti, että he aikovat myydä omistuksensa. Neuvottelujen jälkeen he haluavat myydä sen Fortumille. E.Onin aikeet luopua omistuksestaan oli myös Uniperin johdon tiedossa, Lundmark sanoo videolla.

Lundmarkin viestin voi katsoa tästä linkistä.

Fortumilla on myös tällä hetkellä käynnissä erillinen brändikampanja suomalaisille kuluttajille. Uniperin osakkeiden kymmenen viikkoa kestävä ostotarjous julkistetaan tässä kuussa. Kalmarin mukaan sitä voidaan kampanjoida saksalaisille osakkeenomistajille.

Vihamielinen vai ei?

Uniperin johto pitää Fortumin ostotarjousta vihamielisenä yritysvaltauksena. Sitä ei kuitenkaan voi pitää täysiverisenä valtauksena, arvioi Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Vihamielinen yritysvaltaus tapahtuu vastoin yrityksen toimivan johdon hyväksyntää. Sillä perusteella Fortumia voi pitää valtaajana.

Oksaharju kuitenkin muistuttaa, että Uniperin merkittävin omistaja, saksalainen E.On on toiminut kaupassa ilmeisessä yhteisymmärryksessä Fortumin kanssa.

- Minun mielestäni täysin puhdasverinen vihamielinen valtaus on sellainen, joka tulee sekä johdolle että suurille osakkeenomistajille yllätyksenä.

Yritysvaltauksia on tapana paheksua, mutta Oksaharjun mielestä niillä on hyvätkin puolensa.

- Pidän yritysvaltauksia osana toimivaa pörssitaloutta. Jos jokin yritys on heikosti johdettu ja sen tulos jää heikoksi suhteessa käytettävissä oleviin pääomiin, yritysvaltauksessa uusi omistaja voi saada resurssit tehokkaampaan käyttöön ja tuloksen parempaan kuntoon - ja sitä kautta investointikyvyn paremmaksi ja myös työllistämiskyvyt kohenemaan.

Joka tapauksessa Uniperin johdon vastustus takuulla vaikeuttaa ostajan ja ostettavan tulevaa yhteistyötä.

- Varmasti pitkämielisyyttä tarvitaan omistajan taholta, Oksaharju ennakoi.

Ostohinta on mysteeri

Fortum on ilmoittanut tarjoavansa Uniperin osakkeista 22 euroa kappaleelta. Oksaharjun mukaan tällä hetkellä on mahdotonta arvioida, onko hinta edullinen ostajalle vai myyjälle. Sähkömarkkinat ovat keskellä murroskautta. Eri tuotantomuotojen kannattavuus riippuu tulevista päästökauppapäätöksistä.

Oksaharju muistuttaa, että viimeisen vuoden aikana ennen Fortumin ostoilmoitusta Uniperin osakkeen arvo ehti suurin piirtein tuplaantua. Joka tapauksessa sekä E.On että Fortum ovat pitäneet kauppahintaa sopivana.

- Voidaan katsoa markkinoilta, että Fortumin pörssikurssi on reagoinut varovaisen positiivisesti tähän uutiseen. Siitä voidaan tietenkin esittää retorinen kysymys, onko kyse siitä, että markkinat pitävät hintaa kohtuullisena vai onko kyse sittenkin siitä, että markkinoilla epävarmuus Fortumin kassan käyttökohteista on vähentynyt.

Päivitetty 1.11.2017 kl 14.21: Osuudet Fortumin toimitusjohtajan Youtube-videosta listätty.