Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Fortum ko­kei­lee hevosen lantaa sähkön ja lämmön tuo­tan­nos­sa

Energiayhtiö Fortum kehittää ratkaisua suomalaisten hevostallien lantaongelmaan.

Koe-erää hevosen lantaa poltetaan jo Fortumin voimalaitoksella Järvenpäässä.
Koe-erää hevosen lantaa poltetaan jo Fortumin voimalaitoksella Järvenpäässä.
Kuva: Anja Harju

Energiayhtiö Fortum kehittää ratkaisua suomalaisten hevostallien lantaongelmaan. Yhtiö testaa menetelmää, jolla hevosten kuivikelantaa voidaan käyttää sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

Ensimmäistä koe-erää poltetaan parhaillaan Järvenpään voimalaitoksessa.

Lanta on pitänyt viedä kaatopaikalle, mikä käy talleille kalliiksi. Ongelman ratkaisulla on jo kiire, koska ensi vuoden alusta lähtien biohajoavaa jätettä ei saa enää viedä kaatopaikoille. Lantaa ei saa myöskään levittää kalteville pelloille.

Fortumissa lasketaan, että kolmen hevosen vuosituotanto riittää lämmittämään yhden omakotitalon. Kaiken Suomessa tuotetun lannan hyötykäyttö riittäisi jo pitkälti yli 20 000 talon lämmittämiseen, sillä Suomessa on noin 77 000 hevosta.

Fortum suunnittelee talleille suunnattua palvelua, jossa talleille viedään metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvää kuiviketta. Käytön jälkeen Fortum kerää lantaan sekoittuneen kuivikkeen pois ja vie sen poltettavaksi.

- Hevosenlannan hyödyntäminen vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, ulkomaisten biopolttoaineiden tuontia ja luo työpaikkoja, perustelee Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila.

Pyrkimys on laajentaa lannan käyttöä voimalaitoksissa myös muualle Eurooppaan. Tuottajia riittää, sillä esimerkiksi Ruotsissa on 360 000 hevosta ja Puolassa 300 000.