Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Fortum haki lie­ven­nys­tä Ou­lu­joen ka­la­tei­den ra­ken­ta­mis­vel­voit­tei­siin – avi hylkäsi ha­ke­muk­sen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on hylännyt Fortumin hakemuksen, jolla se haki muutosta Oulujoen voimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin.

Arkistokuva Pyhäkosken voimalaitokselta.
Arkistokuva Pyhäkosken voimalaitokselta.
Kuva: Joel Karppanen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on hylännyt Fortumin hakemuksen, jolla se haki muutosta Oulujoen voimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin.

Fortum esitti hakemuksessaan, että kalateiden rakentamisvelvoitteiden rinnalle lupamääräyksiin kirjattaisiin mahdollisuus kompensoida voimalaitosten rakentamisesta aiheutuneita haittoja istutusten avulla. 

Avi piti kuitenkin lupamääräykset ennallaan. Se katsoi, että muutos olisi ollut suuri voimassa oleviin lupamääräyksiin nähden. Ympäristöneuvos Satu Kouvalainen aluehallintovirastosta kuvaa haettua muutosta periaatteellisesti hyvinkin isoksi.

– Kysymys on siitä, että kalateiden sijaan olisi tullut mahdolliseksi pelkät istutukset, hän sanoo. 

Voimassa oleva lupa sisältää Pyhäkosken voimalaitoksen osalta kalankulkua turvaavan ehdottoman rakentamisvelvoitteen. Montan, Pällin ja Nuojuan voimalaitosten kalatalousvelvoitteissa lähtökohtana on kalateiden mahdollinen rakentaminen voimalaitosten yhteyteen. Jylhämän ja Utasen voimalaitoksilla tulee kalakannan säilyttämiseksi noudattaa maatalousministeriön ja Oulujoki Oy:n vuonna 1954 solmimaa niin sanottua Montan sopimusta.

Fortum on kompensoinut voimalaitosten rakentamisesta aiheutuneita haittoja kalatalousviranomaisen ja voimayhtiön keskenään sopimilla kalanistutuksilla, jotka perustuvat Montan sopimukseen. Avin mukaan lupamääräyksissä tarkoitettuja kalateitä ei ole rakennettu.

Fortum sanoo kannanotossaan, että muutos olisi parantanut velvoitehoidon tasoa oleellisesti. 

– Hakemuksemme perustui asianosaisten kanssa saavutettuun laajaan yhteisymmärrykseen kalanistutusten määrästä. Tarkoituksena oli samalla saada määriteltyä jokaiselle voimalaitokselle yksiselitteinen velvoitehoidon taso. Muutos ei olisi estänyt tämän tason tarkistamista, ja siksi arvioimme, että muutos olisi ollut kaikkien osapuolten kannalta hyvä, ympäristöpäällikkö Marja Savolainen Fortumista sanoo tiedotteessa.

Nyt annettu päätös koskee hakemusta, jonka Fortum jätti aluehallintovirastoon helmikuussa 2014.