Foo­do­ra-kul­je­tus­pal­ve­lu kan­nus­taa kil­pai­lul­la ruo­ka­lä­het­te­jään pi­tä­mään kuu­kau­des­sa alle 20 mi­nuut­tia taukoja – IL: "Moni joutuu ket­jut­ta­maan vuoroja jopa 12-tun­ti­sik­si"

Foodora kertoo työntekijöilleen lähettämässä sähköpostiviestissä, että joulukuun ajan käynnissä olevassa kilpailussa on kyse "jatkuvasta työskentelystä varattujen vuorojen aikana".

Foodora-kuljetuspalvelu on julistanut ruokaläheteilleen kilpailun, joka kannustaa pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoa. Iltalehden haastattelema Foodoran lähetti kertoo, että moni läheteistä joutuu käytännössä ketjuttamaan niitä jopa 12-tuntisiksi ilman, että väliin jää yhtään taukoa. Kuvituskuva.
Foodora-kuljetuspalvelu on julistanut ruokaläheteilleen kilpailun, joka kannustaa pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoa. Iltalehden haastattelema Foodoran lähetti kertoo, että moni läheteistä joutuu käytännössä ketjuttamaan niitä jopa 12-tuntisiksi ilman, että väliin jää yhtään taukoa. Kuvituskuva.
Kuva: Felix Kerola

Oulussakin toimiva Foodora-kuljetuspalvelu on julistanut ruokaläheteilleen kilpailun, joka kannustaa pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoa. Foodora kertoo työntekijöilleen lähettämässä sähköpostiviestissä, että joulukuun ajan käynnissä olevassa kilpailussa on kyse "jatkuvasta työskentelystä varattujen vuorojen aikana".

Foodoran mukaan kilpailuun osallistuvat kaikki ruokalähetit, joiden taukoaika on vähemmän kuin 20 minuuttia joulukuun aikana.

– Miten osallistut kilpailuun? Älä huoli, jatka vain tavallista työntekoasi. Pidä vain huoli, että pidät mahdollisimman vähän taukoja lähettäjiltä ja teet vähintään seitsemän työvuoroa joulukuun aikana, Foodora kertoo Oikeutta läheteille -kampanjan Facebookissa julkaisemassa sähköpostissa.

Oikeutta läheteille (Justice for Couriers) huomauttaa julkaisussaan, että työntekijöillä on oikeus puolen tunnin ruokataukoon ja kahteen 15 minuutin kahvitaukoon. Foodoran ruokalähetit eivät kuitenkaan ole työntekijäasemassa, vaan yhtiö katsoo heidän olevan yrittäjästatuksella.

Foodoran edustaja kertoo Iltalehdelle järjestävänsä "pieniä kisoja kuukausittain erilaisin vaihtuvin teemoin", joiden tarkoitus on palkita hyvin suoriutuvia lähettikumppaneita. Heidän mukaansa suurin osa läheteistä tekee 2,5–4 tunnin vuoroja kerrallaan ja kilpailu koskee ainoastaan pidempiä taukoja, ei vessa- tai tankkaustaukoja. Palkintona kilpailussa on lahjakortti lähettipalvelu Pizzaonlineen.

Iltalehden haastattelema Foodoran lähetti kertoo, että ruokalähetit pyytävät monesti taukoja tilanteissa, joissa he ottavat kaksi peräkkäistä 4–5 tunnin vuoroa puolen tunnin välitauolla. Sovellus voi haastatellun lähetin mukaan kuitenkin yhdistää lähettien vuoroja kysymättä heiltä itseltään ja olettaa, että he haluavat työskennellä kymmenen tuntia putkeen ilman taukoa.

– Foodora varmaan kertoo, etteivät heidän vuoronsa ole kuin maksimissaan viiden tunnin mittaisia, mutta käytännössä moni joutuu ketjuttamaan niitä jopa 12-tuntisiksi ilman, että väliin jää yhtään taukoa, ellei lähetti sitä itse pyydä, ja nyt sekin halutaan laittaa kuriin, lähetti kertoo Iltalehdelle.