Fin­lan­dia-pal­kit­tu kir­jai­li­ja Siiri Eno­ran­ta ajat­te­lee, että kir­joit­ta­mi­nen muuttaa maail­maa.

Tärkeintä ovat tarina, seikkailu ja henkilöiden toiminta. Kirjailija Siiri Enoranta ei halua valistaa tekstillään.

Siiri Enoranta kehottaa aloittelijoita kirjoittamaan itsekkäästi ja katsomaan, mihin se johtaa.
Siiri Enoranta kehottaa aloittelijoita kirjoittamaan itsekkäästi ja katsomaan, mihin se johtaa.
Siiri Enoranta kehottaa aloittelijoita kirjoittamaan itsekkäästi ja katsomaan, mihin se johtaa.
Kuva: Heli Blåfield

Luetko sinä?

Tärkeintä ovat tarina, seikkailu ja henkilöiden toiminta. Kirjailija Siiri Enoranta ei halua valistaa tekstillään. Silti – tai juuri siksi – hän tietää, että taiteella voi muuttaa maailmaa. Ja on historian aikana usein muutettukin.

– Jos politiikka pettää, taide voi toimia, Enoranta sanoo.

Taide auttaa ihmisiä kuvittelemaan muutoksen: Utopia kertoo, miten asiat olisivat, jos ne olisivat hyvin. Dystopiat taas näyttävät, mihin suuntaan ei ainakaan kannata kulkea.

Enoranta rakastaa fantasiakirjallisuutta, koska sen äärellä kirjoittaja ja lukija joutuvat koko ajan kyseenalaistamaan totuttua. Mikseivät ihmiset voisi lentää? Miksi ihmiset syrjivät toisiaan jonkin ominaisuuden takia? Onko asioiden pakko olla näin?

– Jos emme edes pysty kuvittelemaan parempaa maailmaa, emme varmasti pysty toteuttamaan sitä.

Kirjallisuuden vaikutuksesta Enorannalla on kokemusta, sillä hän on lukenut pienestä asti paljon. Hän lukee kuin kirjoittaa, tarinat ja henkilöt edellä. Yhteiskunnalliset teemat ovat iskostuneet ajatuksiin "salakähmäisenä aivopesuna".

Philip Pullmanin neliosainen Sally Lockhart -sarja on yksi Enorannan ajattelua muuttaneista teoksista. Se sijoittuu 1800-luvun Lontooseen ja kertoo, kuinka vaikea naisen kohtalo tuohon aikaan saattoi olla.

Hyvin kirjoitettu kuvaus yksilön elämästä voi auttaa kuvittelemaan toisen näkökulman. Se on yksi tärkeimmistä syistä, miksi yhteiskunnan pitää tukea lukutaidon harjoittamista.

– Empatiakyky on iso asia. Sitä oppii kirjoja lukemalla niin hyvin, ja se tuntuu olevan niin monella hakusessa.

Miten kirjallisuudella sitten muutetaan maailmaa? Kirjoittamalla hyviä kirjoja, on Enorannan vastaus.

Entä miten taiteella vaikuttamisen voi aloittaa? Enoranta suosittelee kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisia asioita. Oma tapa voi olla mikä tahansa: kirjoittaminen, laulaminen, piirtäminen tai vaikkapa graffitien maalaaminen. Samoin lukemisesta voi innostua yllättävien kirjojen parissa, jos uskaltaa kokeilla erilaisia teoksia yli osastorajojen.

Parhaimmillaan taiteen tekeminen, sen selvittäminen, mitä henkilöille tapahtuu, tuntuu nimittäin älyttömän upealta. Enoranta kuvailee tilaa virtaavaksi ja innostuneeksi.

Itsekritiikki voi helposti lamauttaa aloittelevan tekijän. Moni ei edes pääse luovaan vaiheeseen asti ajatellessaan, ettei kuitenkaan osaa. Jos näin käy, Enoranta kehottaa tekemään ensimmäisenä tosi huonon teoksen. Silloinkin on tehnyt jotain.

– On tosi tärkeää, ettei yritä miellyttää ketään muuta kuin itseään.

Niin Enorantakin tekee. Hän kirjoittaa itsekkäästi itselleen, itseään kiinnostavista asioista, miettimättä kohderyhmiä. Hän ei ajattele kirjoittavansa erityisesti nuorten kirjoja – saati muutenkaan piittaa luokitteluista.

– Kaiken ikäisten ihmisten pitäisi lukea kaiken ikäisille ihmisille kirjoitettuja kirjoja kaiken ikäisistä ihmisistä.

Enorannan Finlandia-palkittu romaani Tuhatkuolevan kirous, samoin kuin Luetko sinä? -kampanjanFotosynteesi-novelli, käsittelevät osin sitä, kuinka ihmiset vaikuttavat ympäristöön. Teema on kipeän ajankohtainen.

Jos haluamme pelastaa maapallon, täytyy Enorannan mielestä faktojen lisäksi puhua tunteista, joita faktat herättävät. Kirjoittaminen ja lukeminen voivat auttaa käsittelemään ahdistusta ja tarjota vertaistukea.

– Olisi tärkeää, että emme vaipuisi epätoivoon. Se lamauttaa, eikä ole mitään hyötyä, jos kaikki ovat tahoillaan ahdistuneita.

Siiri Enoranta

32-vuotias kirjailija Tampereelta.

Perheessä äiti, kaksospikkusiskot ja kaksi kissaa.

Ranskan kielen kandidaatti Tampereen yliopistosta

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2018, WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnuspalkinto 2018, Topelius-palkinto 2016, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 2010, 2013 ja 2015 ja Blogistanian Kuopus -palkinto 2015.

Harrastaa seinäkiipeilyä, twerkkausta ja käy kuntosalilla. Lukeminen on elämäntapa.

Luetko sinä? -kampanja

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu kampanja, jonka tarkoitus on edistää nuorten kirjoittamisen ja lukemisen taitoja.

Siiri Enorannan novelli Fotosynteesi julkaistaan tällä viikolla kolmessa osassa Kalevan verkkosivuilla kaleva.fi/opettajat.

Kahdeksasluokkalaiset kirjoittavat novellista arvioita. Kolme parasta arviota palkitaan luokkaretkirahastipendein.

Suomen Kustannusyhdistys ja Sanomalehtien Liitto järjestävät kampanjan nyt yhdeksättä kertaa.

Mukana on yli 20 sanomalehteä eri puolilta Suomea, ja lähes 10 000 kasiluokkalaista.

Lisätietoja www.luetkosina.fi.