Fi­nans­si­val­von­ta sel­vit­te­lee Pa­na­ma-pal­jas­tuk­sia Nor­deas­ta

Suomen Finanssivalvonta selvittelee yhdessä Euroopan keskuspankin sekä Ruotsin finanssivalvojan kanssa paljastuksia, jotka liittyvät Nordean toimintaan...

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei ole kommentoinut asiaa vielä lainkaan.
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei ole kommentoinut asiaa vielä lainkaan.
Kuva: Pekka Lassila

Suomen Finanssivalvonta selvittelee yhdessä Euroopan keskuspankin sekä Ruotsin finanssivalvojan kanssa paljastuksia, jotka liittyvät Nordean toimintaan veroparatiiseissa.

Nordea on joutunut kovan kritiikin kohteeksi, kun niin sanotuista Panaman papereista kävi ilmi muun muassa, että konsernin Luxemburgin yksikkö on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004-2014.

Ruotsin finanssivalvoja on jo kertonut aloittavansa tutkinnan Nordean toimista Luxemburgissa. Pankkikonsernin emoyhtiö on ruotsalainen, ja Ruotsin finanssivalvoja on siten päävastuussa koko ryhmän valvonnasta.

Suomen Finanssivalvonta (Fiva) ei paljasta, onko tietovuotopaljastusten vuoksi syytä epäillä, että pankkitoiminnassa Suomessa olisi toimittu lakien tai määräysten vastaisesti tai että onko Suomen Nor­dean pankkipalvelutoiminnasta luvassa mahdollisesti tutkinta.

Osastopäällikkö Jyri Helenius ei myöskään sano, onko Fiva pyytänyt tietovuotopaljastusten takia esimerkiksi asiakirjoja joltain valvottavaltaan Suomessa tai tehnyt erityistarkastuksia.

- Me emme pääsääntöisesti kommentoi yksittäisiin valvottaviin liittyviä asioita, Helenius perustelee.

Nordea kuuluu EU:n yhteisen pankkivalvonnan piiriin ja on Euroopan keskuspankin valvonnan alainen. EKP vastaa Suomen suurimpien pankkien eli esimerkiksi juuri Nordean osalta vakavaraisuusvalvonnasta eli siitä, ettei pankki ota liian suuria riskejä, vaan pysyy pystyssä. Tietovuotopaljastukset saattavat esimerkiksi vaikuttaa maineeseen ja sitä kautta pankin toimintaan.

Menettelytapoihin liittyvät asiat sekä mahdollinen rahanpesu ovat puolestaan Suomessa puhtaasti Finanssivalvonnan alaisia asioita.

Wahlroos: Nordea ei ole toiminut väärin

Nordea tai sen asiakkaat eivät ole tehneet mitään väärää lainsäädännön, pankkisääntelyn tai sisäisten sääntöjen mukaan, kommentoi pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvää veroparatiisikohua. Wahlroosin mukaan kaikki on tehty kuten kuuluu.

- Ilmeisesti asiakkaatkaan eivät ole tehneet mitään väärää, Wahlroos sanoi ennen UPM:n yhtiökokousta Helsingin messukeskuksessa.

- On toinen asia, halutaanko tällaisen toiminnan kanssa olla tekemisissä.

Hän sanoo olevansa tietenkin aina huolissaan Nordean maineesta, mutta uskoo asian saavan oikeat mittasuhteet selvitystyön myötä.

- Koko asian mittaluokka on vähän pienempi kuin mitä mediassa on mainittu.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti tänään Twitterissä, että Wahlroos kutsuttaisiin eduskuntaan kuultavaksi. Myös Ruotsissa vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt on vaatinut, että Wahlroos tulee kertomaan Nordean toimista Ruotsin valtiopäiville.

Hymyilevä Wahlroos kertoi menevänsä mielellään Ruotsin parlamentin kuultavaksi, jos virallinen kutsu käy. Hän on valmis puhumaan asiasta myös Suomen eduskunnalle.

Panaman papereissa paljastettiin muun muassa, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004-2014.