Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Fen­no­voi­ma ha­luai­si kal­lio­par­kis­ta ydin­jät­teen vä­li­va­ras­ton

Fennovoima Oy on tehnyt Oulun kaupungille houkuttavan tarjouksen. Yhtiö maksaa kallioparkin rakentamisen kokonaan, mikäli se saa sijoittaa ydinjätteensä väliaikaisesti monien oululaisten vastustamaan pysäköintilaitokseen.

Oulun kaupungin teettämä havainnekuva Autorantaan tulevasta kallioparkin rampista.
Oulun kaupungin teettämä havainnekuva Autorantaan tulevasta kallioparkin rampista.
Kuva: Oulun kaupunki/Tekninen keskus

Fennovoima Oy on tehnyt Oulun kaupungille houkuttavan tarjouksen. Yhtiö maksaa kallioparkin rakentamisen kokonaan, mikäli se saa sijoittaa ydinjätteensä väliaikaisesti monien oululaisten vastustamaan pysäköintilaitokseen.

Yhtiöllä on kiire ratkaista Pyhäjoen ydinvoimalasta syntyvän ydinjätteen väliaikainen varastointi, jotta voimalan rakennustyöt voidaan aloittaa.

Kallioparkin hyödyntämisessä voi kuitenkin olla yksi mutta. Onnistuuko ydinjätteen kuljetus kallioparkkiin?

Siksi Oulussa testataan ydinjätekuljetusten onnistuminen sunnuntaina kello 14–15.

Jos kuljetus ei onnistu, kaupungin ja Fennovoiman noin 90 miljoonan euron ja kymmenen vuoden sopimus kaatuu.

Pyhäjoelta ydinjäte on tarkoitus tuoda erikoiskonteissa vesitietä proomuilla Raahen sataman kautta Oulun Oritkariin. Raahen päässä kuljetus luonnistuu, mutta Oulussa ongelmana ovat katujen ahtaus ja erityisesti risteykset.

Kokeessa jättilavetti ajaa Oritkarista Nuottasaaren tehdasalueen läpi kauppatorille Autorannan pysäköintialueen kupeelle ja takaisin. Toinen kallioparkin ajoliuskoista tulee juuri Autorantaan.

Liikenteellisesti kriittisiä paikkoja ovat Aleksanterinkadun ja Puistokadun, Aleksanterinkadun ja Saaristonkadun risteykset sekä kauppahallin kulma. Taipuuko jättilavetti käännöksissä taloja vaurioittamatta?

Fennovoima, kaupunki ja Oulun poliisilaitos pyytävät kaupunkilaisia välttämään turhaa liikkumista jättilavetin reitillä tänään iltapäivällä, ettei kukaan litisty lavetin ja kauppahallin seinän väliin.

Päätös tehdään maanantaina

Fennovoima uskoo tarvitsevansa Oulun kallioparkkia noin kymmenen vuotta, sillä yhtiö käy neuvotteluja ydinjätteen loppusijoituksesta valtion kanssa.

Kalevan saamien tietojen mukaan Oulun kaupunginhallitus riiteli Fennovoiman tarjouksesta viime maanantaina ankarasti, kun muutoin tyhjän asialistan kokous venähti peräti viisituntiseksi.

Kaupunginhallituksessa enää vihreät vastustavat, mutta esimerkiksi vasemmistoliitto laskee tulevien työpaikkojen ja saatavien säästöjen varaan.

Ydinvoimaa kannattavat suuret puolueet kokoomus, keskusta ja SDP ovat hyväksyneet tarjouksen. Myös perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmistä on näytetty vihreää valoa.

Jos sunnuntain koe onnistuu, Oulun kaupunginhallitus voi allekirjoittaa ydinjätesopimuksen jo maanantaina.

Jättilavetin arvioidaan olevan kauppatorilla Autorannan pysäköintialueen tuntumassa tänään sunnuntaina kello 14.10-14.20.