Aluevaalit: Alue­hal­lin­non teh­tä­viä ei tule tehdä toi­sel­la kädellä hui­tais­ten

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Fe­mi­nis­ti Alina Pav­lo­vitsh on Ve­nä­jäl­lä har­vi­nai­suus – "Meillä nainen alistuu ja miel­lyt­tää miestä"

Ortodoksiset perinteet, perheväkivalta ja yleinen ilmapiiri ovat pietarilaisen Alina Pavlovitshin mukaan syitä siihen, että naisen asema on Venäjällä miehen alapuolella.

Alina Pavlovitsh on yksi harvoista pietarilaisista feministeistä.
Alina Pavlovitsh on yksi harvoista pietarilaisista feministeistä.
Alina Pavlovitsh on yksi harvoista pietarilaisista feministeistä.

Ortodoksiset perinteet, perheväkivalta ja yleinen ilmapiiri ovat pietarilaisen Alina Pavlovitshin mukaan syitä siihen, että naisen asema on Venäjällä miehen alapuolella. Nuori feministi itse kuitenkin uskoo tasa-arvoaatteen positiiviseen voimaan.

Samaan aikaan kun feministiset aatteet ja metoo-kampanjan tapaiset ilmiöt leviävät länsimaissa, on Venäjän feministirintamalla hiljaista.

Mutta ei sentään aivan haudan hiljaista. Journalistiikkaa opiskeleva Alina Pavlovitsh on 22-vuotias feministi – ja sellaisena harvinaisuus.

– Minun opiskelijakollegani eivät suoraan sanoen ymmärrä mitään feminismistä. Heidän mielestään se on suurin piirtein sama asia kuin poikkeava sukupuolinen suuntautuminen.

– Eivätkä opiskelijakaverini halua asiaan edes perehtyä, Pavlovitsh huokaa.

Hän itse alkoi kiinnostua feministisistä aatteista 16-vuotiaana havahduttuaan naisten oikeuksien polkemiseen, perheväkivaltaan ja sukupuoliseen ahdisteluun.

Yksi suurimpia ongelmia Venäjällä on Pavlovitshin mielestä perheväkivalta.

– Suurin osa naistuttavistani on joutunut perheväkivallan kohteeksi. Siitä ei yleisesti puhuta. Monien mielestä nainen on itse tavalla tai toisella syyllinen jouduttuaan hakatuksi. Eikä poliisikaan tahdo suhtautua perheen sisäiseen väkivaltaan asiallisesti.

Venäläinen nainen on Pavlovitshin mukaan tottunut alistumaan ja miellyttämään miestä.

– Siihen meidät kasvatetaan. Pieniä tyttöjä opetetaan olemaan pehmeitä ja hymyilemään. Jos poika vetää tyttöä letistä, siitä ei saa suuttua. Vanhemmat opettavat, että poika osoittaa näin kiinnostusta tyttöä kohtaan, mikä on vain hyvä asia.

-

Ajat muuttuvat. Venäläisnuoret matkustelevat, opiskelevat kieliä ja surffailevat internetissä. Ehkä feministiset aatoksetkin alkavat lopulta itää Venäjällä?

– Ei siltä näytä. Nuoret ovat ihan yhtä konservatiivisia kuin vanhemmat sukupolvet. En näe feminismillä Venäjällä paljon mahdollisuuksia.

– Ne nuoret, jotka näkevät asian kuten minäkin, muuttavat mielellään pois täältä.

Vallitseva käsitys feministeistä on Pavlovitshin mukaan "hysteerinen nainen", jolla on ollut epäonnea miesasioissa. Pavlovitsh itse kertoo olevansa onnellisesti naimisissa, eikä hänen miehensä moiti vaimoaan feminismistä.

Pavlovitsh toimii feministisessä Ona-järjestössä, jonka nimi tulee venäjänkielisestä naiseen viittaavasta sanasta hän. Toinen Venäjällä toimiva feministinen järjestö on nimeltään Rebro Jeva, joka tarkoittaa Eevan kylkiluuta.

Hieman yllättäen Pavlovitsh ei kuitenkaan ole kuullut länsimaailmaa kohahduttaneesta metoo-kampanjasta puhumattakaan siitä, että hän olisi havainnut sellaista kotimaassaan.

Alina Pavlovitsh luonnehtii itseään "maltilliseksi, ei-radikaaliksi feministiksi". Hän ei halua samastua Pussy Riotin kaltaisiin ryhmiin, jotka ovat joutuneet tekemisiin Venäjän oikeuslaitoksen kanssa.

– En ole mikään "äärifeministi", joka vihaa koko miessukupuolta. Näen oman feminismini positiivisena ja rakentavana juttuna.

Se, että Venäjällä feminismi ei ole saanut tuulta purjeisiinsa, johtuu Pavlovitshin mielestä paljolti ortodoksisesta perinteestä.

– Meillä ortodoksisessa jumalanpalveluksessa mennään aina miehet edellä. Ajatus naispappeudesta on venäläisille uskovaisille vieras.

Viime aikoina Venäjällä on perheväkivallan uhreille perustettu kriisikeskuksia, ja järjestöt tarjoavat heille psykologista ja juridista apua.

– Mutta ei tämä suurta kuvaa muuta. Meillä nainen alistuu ja miellyttää miestä, enkä näe, että se lähitulevaisuudessa muuttuisi.

Kansanedustajaa syytettiin häirinnästä Venäjällä

Tämän vuoden alussa kolme venäläistä naistoimittajaa syytti julkisesti duuman kansanedustajaa Leonid Slutskia sukupuolisesta häirinnästä. Slutski kiisti ensin häirinnän, mutta esitti sitten kansainvälisenä naistenpäivänä monitulkintaisen anteeksipyynnön "kaikilta naisilta, joille olen aiheuttanut kärsimyksiä".

Myöhemmin kansanedustaja kiisti, että hän olisi pyytänyt anteeksi hänestä valittaneilta toimittajilta.

Venäjän Journalistiliiton puheenjohtaja ei asettunut naisten puolelle vaan hämmästeli, miksi he ottivat asian esille vasta pitkän ajan kuluttua. Monet kansanedustajakollegat kiirehtivät tukemaan Slutskia ja arvostelemaan hänen käytöksestään valittaneita naistoimittajia.