Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Eve­lii­nan sur­maa­jal­la on­gel­mia itsensä hil­lit­se­mi­ses­sä

Imatralla kaksi vuotta sitten surmatun 14-vuotiaan Eveliina Lappalaisen surman motiivi jäänee lopullisesti selvittämättä, jos sitä edes olikaan.

Imatralla kaksi vuotta sitten surmatun 14-vuotiaan Eveliina Lappalaisen surman motiivi jäänee lopullisesti selvittämättä, jos sitä edes olikaan.

Motiivia kysyttiin syytetyltä Otto Martikaiselta jutun hovioikeuskäsittelyn aikana useasti. Mutta mitään järkevää selitystä teolle hän ei osannut antaa.

Syytetyn 17-vuotiaan imatralaisen Otto Martikaisen isä Ossi epäilee, ettei kaivattua motiivia ole. Hän toi jutun hovioikeuskäsittelyn päätteeksi Kouvolassa tiistaina esiin aivan uusia piirteitä pojastaan. Piirteistä ei ole ollut kukaan muu kuin perhe tietoinen.

Isä kertoi Oton kärsivän ylivireydestä. Se näkyy hänessä mm. siten, että urheilusuoritusten jälkeen hänelle saattavat jäädä isän sanoin ”toiminnot päälle”. Ylivireys ilmeni ensimmäisen kerran 12-vuotiaana. Silloin Ottoa piti rauhoitella kotona tunnin verran pelin jälkeen.

"Ylivireisellä murrosikäisellä on mielentila hetkellisesti tosi paha. Pahassa olossa hän tuntee, että kaikki on häntä vastaan", Oton isä kuvaili.

Hän arvioi, että Otolla oli paha olo, kun sählyharjoitukset olivat loppuneet kesken surmailtana 14. marraskuuta 2000. Isän mukaan hänen epäilyjään Oton ”pahasta olosta” tukee myös se, että hän oli juuri aiemmin kokenut kovan kolauksen lentopalloilijan urallaan.

Otto oli valittu jo Itä-Suomen joukkueeseen, mutta hänen oman joukkueensa lopetettua toimintansa häntä ei valittukaan leirille.

"Otto oli tämän jälkeen useita viikkoja pois tolaltaan", isä kertoi.

Ossi Martikainen kertoi tavoitelleensa syksyn aikana henkilöitä, jotka voisivat tutkia Oton ylivireyttä. Hänelle on kuitenkin kerrottu, että vankilaoloissa tutkimuksen tekeminen on mahdotonta.

Imatran käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa Otto Martikaisen 7 vuodeksi vankilaan nuorena henkilönä tehdystä taposta. Ennen tuomiotaan käräjäoikeus passitti Martikaisen mielentilatutkimukseen. Martikaisen todettiin olleen teon tehdessään täydessä ymmärryksessä.

Hovioikeudessa todistajana tiistaina aamupäivällä kuultu rikosylikonstaapeli Markku Tuominen katsoi, että Martikaisen kertomat teon motiivit tuntuvat kevyiltä. Kesken jääneiden sählyharjoitusten lisäksi niitä ovat olleet sateinen sää ja Eveliinan läksyttäminen, koska hän oli haukkunut Martikaisen tuttavia.

"Yleensä on surmaajalla kunnon motiivi. Tässä ei sitä ole. Veikkaan, että kaikkea ei ole kerrottu", Tuominen arvioi.

Tuominen toimi jutun päätutkijana, ja hän myös paljasti Martikaisen sitkeiden 14 kuukautta kestäneiden tutkimusten päätteeksi. Tuomisella on takanaan 20 vuoden mittava henkirikostutkijan ura. Pitkästä urastaan huolimatta hän katsoi, ettei ole kokenut vastaavaa.

"Kyseessä on erittäin julma teko. Harvinaisen raju tapaus. Tekijä on tuntenut silmitöntä vihaa tai raivoa. Teko on erityisen julma, kun se on tehty paljain käsin ja kohteena on ollut vain 14-vuotias lapsi. Uhria vastaan on käytetty maksimaalista voimaa ja fyysistä valtaa. Ei Eveliinalla ole ollut mitään mahdollisuuksia", Martikainen kuvaili.

Hovioikeuskäsittely päättyi tiistaina. Hovioikeus antaa tuomion viimeistään 30 päivän kuluessa, mutta se pyritään antamaan vielä tämän vuoden puolella.