
Jos äänestäjälle on merkitystä sillä, missä hänen eurovaaliehdokkaansa asuu, valinnanvaraa löytyy melko hyvin pohjoissuomalaisistakin ehdokkaista.
Vaalivoittaja SDP:llä on vain yksi ehdokas entisen Oulun läänin alueelta: kajaanilainen koulunkäyntiavustaja ja kaupunginvaltuutettu Tiina Heikkinen. Kokoomuksen listalla on ehdolla kuusamolainen professori ja lääkäri Pirkko Vihko.
Viime vuonna keskustan eduskuntaryhmästä europarlamenttiin Paavo Väyrysen tilalle noussut ja jatkoa toimeensa hakeva oululainen Mirja Vehkaperä muistuttaa olevansa parlamentin pohjoisin jäsen.
Keskustan toinen oululainen ehdokas on sairaanhoitaja Susanna Kisner. Kajaanista keskustan ehdokkaana on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Teuvo Hatva.
Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on ehdokkana, mutta vain keräämässä ääniä puolueelle. Suomussalmelainen Kyllönen on kertonut haluavansa olla lähellä apua tarvitsevia sukulaisiaan ja jatkaa siksi kansanedustajana.
Eduskunta vai EU-parlamentti?
Vasemmiston oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen ei ole vielä kertonut, lähteekö europarlamenttiin, jos tulee valituksi. Sarkkisen mukaan asiaan vaikuttaa muun muassa hallitusneuvottelujen tilanne.
Perussuomalaisten Oulun vaalipiirin ääniharava eduskuntavaaleissa, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen valitsee europarlamentin, jos tule valituksi. Puolueen kajaanilainen ehdokas on restonomi, kaupunginvaltuutettu Minna Partanen.
Vihreiden ehdokaslistalla ovat kalajokinen entinen kansanedustaja Hanna Halmeenpää ja kajaanilainen, eduskuntavaaleissa yli 2 300 ääntä kerännyt Silja Keränen. Molemmat ovat kaupunginvaltuutettuja.
Kristillisdemokraateista europarlamenttiin pyrkii oulaislainen liikennelentäjä ja kaupunginvaltuutettu Matti Heikkinen. Kansalaispuolueen listalta löytyy puolueen puheenjohtaja, sotkamolainen agronomi Sami Kilpeläinen.
Oululainen sähköasentaja Jyrki Hyvölä on Suomen kommunistisen puolueen ehdokas, Kansalaispuolueesta ehdolla on oululainen tietoturva-asiantuntija Olli-Pekka Wallin. Suomen Kansa Ensin -puolueesta parlamenttiin pyrkii puolankalainen linja-autonkuljettaja Pekka Harri.
Seitsemän tähden liike on ottanut ehdokkaakseen oululaisen diplomi-insinöörin Antero Metson. Aidon suomalaisen yhteislistan ainoa ehdokas on oululainen toimittaja-tekstittäjä, kaupunginvaltuutettu Junes Lokka.
Lappilaista edustajaa europarlamentissa ei ole ollut sitten viime kesän.
Keskustan lappilainen ehdokas on rovaniemeläinen lakimies Janne Kaisanlahti, kokoomuksella torniolainen yrittäjä Paula Aikio-Tallgren.
SDP:n ehdokkaana on Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi Rovaniemeltä. Vihreiden lappilainen ehdokas on puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Miikka Keränen Rovaniemeltä, Kristillisdemokraateista listalla on sairaanhoitaja Kitti Kumpulainen Inarista. Vasemmistoliitolla parlamenttipaikkaa tavoittelee Sari Moisanen Kemistä.
SKP:n listalla on eläkeläinen Tapio Siirilä Kemistä, Tähtiliikkeellä verokonsultti Liisa Mariapori Rovaniemeltä, Kansalaispuolueella turvallisuusvalvoja Sanna Välimäki Rovaniemeltä ja Piraattipuolueella karaokejuontaja Ari Ryynänen Rovaniemeltä.
269 ehdokasta
Kotimaassa voi äänestää ennakkoon 15.-21. toukokuuta.
Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää mitään syytä.
Ennakkoäänestys on äänioikeutetun vapaasti valittavissa vaalipäivän äänestyksen sijasta.
Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla.
Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.
Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla.
Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.
Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan.
Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa.
Europarlamenttivaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä.
Se tarkoittaa, että ehdokkaat ovat ehdokkaina koko maassa ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa.
Kukin puolue voi asettaa enintään 20 ehdokasta.
Ehdokkaita on asetettu 269.
Europarlamentti on Euroopan Unionin kansanedustuslaitos, jossa on 751 jäsentä.
Jokaisesta jäsenmaasta valitaan väkilukuun suhteutettu lukumäärä edustajia, lisäksi jokaisella maalla on pari pohjapaikkaa pienten jäsenvaltioiden edustuksen turvaamiseksi. Edustajat ovat ryhmittyneet europuolueiden mukaisiin europarlamenttiryhmiin, eivät jäsenmaittain.
Europarlamenttiin valitaan Suomesta 13 edustajaa.