Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

”Eu­roop­pa­lai­sen va­paa­pa­lo­kun­nan let­ku­mies” – näin Olli Rehn eteni Suomen Pank­kiin

Olli Rehn (kesk.) siirtyy Suomen Pankin johtokuntaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen elinkeinoministerin tehtävistä.

Olli Rehn. Marja Nykänen.
Olli Rehn.
Olli Rehn.
Kuva: Pekka Lassila

Olli Rehn (kesk.) siirtyy Suomen Pankin johtokuntaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen elinkeinoministerin tehtävistä. Hänen lisäkseen johtokuntaan valittiin Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen.

Hallituksessa Rehnin vastuulle ovat kuuluneet elinkeino- ja innovaatioasiat, energiapolitiikka sekä alueiden kehittäminen.

Olli Rehn on kotoisin Mikkelistä. Hän syntyi maaliskuussa 1962 yrittäjäperheeseen.

Rehn on tunnettu jalkapalloharrastuksestaan, ja hän pelasi paljon kouluvuosinaan. Kouluaikanaan hän myös teki töitä varaosamyyjänä.

Armeijassa olleessaan Rehn haki stipendejä, jotta hän voisi lähteä opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hän päätyi Minnesotaan Macalester Collegeen opiskelemaan ekonomiaa, kansainvälisiä suhteita ja journalismia vuosina 1982–1983. Suomeen palattuaan Rehn opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1989.

Rehn toimi keskustan varapuheenjohtaja vuosina 1988–1994, ja hän vaikutti Helsingin kaupunginvaltuustossa vuosina 1988–1994. Eduskuntaan Rehn valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1991.

Rehn jatkoi myös tutkimuksen tekemistä. Vuonna 1996 Rehn väitteli filosofian tohtoriksi Oxfordin yliopistosta. Korporatismia käsitelleen väitöskirjan otsikko oli Corporatism and Industrial Competitiveness in Small European States.

Euro Rehnin elämäntehtävänä

Suuri yleisö tuntee Olli Rehnin parhaiten komissaarin urasta. Vuosina 2004–2010 Rehn työskenteli EU:n laajentumisesta vastaavana komissaarina ja vuosina 2010–2014 talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina. Silloin Rehnistä tuli koko Euroopan tuntema julkisuuden henkilö ja kasvot Euroopan unionin talouskuripolitiikalle.

Euron kriisistä kertovan kirjansa Myrskyn silmässä (Otava, 2012) esipuheessa Rehn kuvaa suhdettaan euroon elämäntehtävänä. Rehn kuvaa kirjassaan, että talouskomissaarin työ tuntui ”eurooppalaisen vapaapalokunnan letkumiehen töiltä”.

Vuonna 2015 Rehn teki paluun kotimaan politiikkaan kansanedustajaksi, ja hän nousi Sipilän hallituksen elinkeinoministeriksi. Rehnin valintaa Suomen Pankin johtokuntaan pidettiin etukäteen lähes varmana.

Monet arvioivat, että luonteva jatkopesti Rehnille olisi Suomen Pankin pääjohtajan virka. Nykyisen pääjohtajan Erkki Liikasen toinen seitsenvuotiskausi päättyy kesällä 2018, eikä Liikanen voi enää hakea jatkoa.

Olli Rehnin perheeseen kuuluvat aviovaimo Merja Rehn sekä 16-vuotias tytär Silva Rehn.

Nykänen hallitsee pankit ja arvopaperimarkkinat

Marja Nykänen siirtyy Suomen Pankkiin Finanssivalvonnan apulaisjohtajan paikalta. Nykänen on varatuomari, ja Finanssivalvonnassa hän on johtanut instituutiovalvonnan yksikköä.

Marja Nykänen on työskennellyt tähän asti Finanssivalvonnan apulaisjohtajana.
Marja Nykänen on työskennellyt tähän asti Finanssivalvonnan apulaisjohtajana.

Nykänen aloitti Finanssivalvonnan osastopäällikkönä vuonna 2010. Sitä ennen hän toimi Nordeassa Group Credit Control -yksikön yksikönjohtajana.

Nordeassa Nykänen on luonut uraansa kauemminkin, yhteensä 11 vuoden ajan. Hänen vahvuuksiaan ovat pankkialan sekä arvopaperimarkkinoiden tuntemus.

Rehnin kaltainen julkkis Nykänen ei ole.

Suomen Pankissa ei ole sukupuolikiintiöitä, vaikka toisesta johtokuntapaikasta on julkisessa keskustelussa puhuttu ”naispaikkana”.

Johtokunnan lasikaton ovat rikkoneet Suomen Pankin pääjohtajana vuosina 1992–1998 toiminut Sirkka Hämäläinen ja johtokunnan jäsenenä vuosina 2000–2010 toiminut Sinikka Salo.