Eu­roop­pa eteni World Cupin fi­naa­liin jat­koai­ka­maa­lil­la, Ruot­sil­le kar­vas­ta kalkkia

Eurooppa on edennyt jääkiekon World Cupin loppuotteluun Kanadaa vastaan. Eurooppa kaatoi välierässä Ruotsin jatkoajalla 3-2.

Monikansallinen Euroopan joukkue pelaa jääkiekon World Cupin herruudesta isäntämaa Kanadaa vastaan. Eurooppa eteni finaaliin vääntämällä sunnuntaina pelatussa välierässä 3–2-jatkoaikavoiton Ruotsista slovakkipelaajien maalien turvin.

Ottelun suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia tehnyt Detroit-hyökkääjä Tomas Tatar, jonka käsialaa oli myös Euroopan voittomaali jatkoajalla.

Ratkaisumaali syntyi ajassa 63.43, kun Filip Forsberg pudotti mailansa ja hylkäsi tonttinsa lähteäkseen hakemaan sitä. Mats Zuccarello syötti takatolpalle ja siellä vapaana ollut Tatar ohjasi kiekon maaliin ja käynnisti Euroopan joukkueen juhlat.

Saksalaisen Ralph Krügerin valmentama Euroopan joukkue koostuu niiden maiden pelaajista, joilla ei ole omaa joukkuetta World Cupissa. Ryhmässä on pelaajia Slovakiasta, Saksasta, Sveitsistä, Tanskasta, Ranskasta, Sloveniasta, Norjasta ja Itävallasta.

Loppuottelut pelataan Torontossa paras kolmesta -järjestelmällä. Ensimmäinen finaali on ohjelmassa tiistaina. Turnauksen aiempien esitysten perusteella Kanada on selkeä ennakkosuosikki.

Lundqvist haparoi

Välieräottelun kaksi ensimmäistä erää olivat panoksiin nähden varsin vaatimatonta kiekkoa. Ruotsin joukkueesta on koko turnauksen ajan puuttunut viimeinen terävyys, eikä se nytkään häikäissyt.

Nicklas Bäckström teki ottelun avausmaalin ja siirsi Ruotsin johtoon toisen erän alussa.

Eurooppa tuli tasoihin ajassa 36.27, kun Ruotsin peruskalliona pidetty maalivahti Henrik Lundqvist haparoi. Saksalainen Christian Ehrhoff toimitti kiekon maalille, josta slovakialaisen Marian Gaborikin tuikkaus lipui hitaasti sisään Lundqvistin jalkojen välistä.

Lundqvistin virheestä syntyi myös Euroopan johtomaali heti kolmannen erän ensimmäisestä hyökkäyksestä. Forsbergin menetettyä kiekon keskialueella Tatar pääsi vastahyökkäykseen ja laukoi. Kiekko putosi Lundqvistin räpylästä, ja Tatar kävi iskemässä sen kylmästi reppuun.

Eurooppa johti, kunnes Erik Karlsson toi Ruotsin tasoihin vajaat viisi minuuttia ennen erän loppua. Karlsson laukaus siniviivalta otti pienen kimmokkeen Euroopan Roman Josin mailasta ja upposi Jaroslav Halakin selän taakse.