Kolumni

Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat

Moni suomalainen pakkaa tällä hetkellä autoaan ja odottaa kenties myös tavallista kiinnostuneempana säätiedotuksen alkua.

Moni suomalainen pakkaa tällä hetkellä autoaan ja odottaa kenties myös tavallista kiinnostuneempana säätiedotuksen alkua. Satoi tai paistoi, monella meistä on edessä perinteinen juhannus: yhdessäoloa, saunomista, mökkeilyä, kuuma grilli, juhannuskokko ja ehkäpä tanssitkin.

Juha Sipilä
Juha Sipilä

Oma juhannuksenviettoni on muutaman viime vuoden ajan ollut huomattavan erilaista. Pääministerinä toimiessani juhannusperinteisiini on juhannussaunan sijaan kuulunut EU-huippukokous.

Yötön yö onkin viime vuosina saanut hyvin erilaisen merkityksen, kun sitä on viettänyt Brysselissä pitkälle aamuyön tunteihin venyvissä neuvotteluissa. Myös tänä vuonna EU-puheenjohtajat kokoontuvat perinteiseen juhannuskokoukseensa, jossa Suomea edustaa nyt vuorostaan pääministeri Rinne.

Suomi aloittaa 1. heinäkuuta historiansa kolmannen EU-puheenjohtajuuskauden. Tällä kertaa puheenjohtajuutemme alku osuu myös poikkeukselliseen taitekohtaan. Kevään eurovaaleilla valittu uusi parlamentti aloittaa toimintansa ja uusi komissio muodostetaan.

Komission sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien ja komissaarien lisäksi valitaan myös uusi Euroopan keskuspankin pääjohtaja, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä parlamentin puheenjohtaja.

Suomen puheenjohtajuuskauden aikana on tarkoitus myös sopia uusista EU:n rahankäyttöä määrittelevistä monivuotisista rahoituskehyksistä. Suomen pitää olla neuvotteluissa hereillä, jotta kansalliset etumme ja erityisolosuhteemme tulevat huomioiduksi päätöksenteossa. Esimerkiksi maatalouden kannattavuus Suomen pohjoisissa oloissa, harvan asutuksen huomiointi aluetuissa ja metsätalous ovat erityispiirteitämme.

Pidetään kiinni periaatteesta, että EU:n tulee olla suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Byrokratian sijaan haluamme enemmän demokratiaa.

Kauteen lähdetään myös sekä EU:n sisäisten, että ulkoisten paineiden alla. Olemme viimeisen kahden vuoden aikana saaneet EU:ssa lyhyen oppimäärän populismista ja sen vaikutuksista. Vaikeisiin ja monimutkaisiin asioihin etsitään vastauksia yksinkertaistamalla niitä.

Iso-Britanniassa näin toimittiin, ja lopputulos on kaikkien nähtävillä. Keskeneräinen Brexit määrittelee myös Suomen puheenjohtajuuskautta. Haasteensa tilanteeseen asettavat myös yhteisten ratkaisujen löytyminen esimerkiksi ilmastonmuutokseen, maahanmuuttokriisiin, yhteisen euromme jatkoaskeliin, kauppapolitikkaan, sisämarkkinoihin sekä yhteiseen turvallisuuteemme.

Euroopan unioni ei ole täydellinen. Siinä riittää vielä paljon kehitettävää. Mutta EU:n hyödyt ovat niin valtavat, että unionin ongelmien korjaamisen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Valitettavasti en usko, että on olemassa sellaista juhannustaikaa, jolla asia korjaantuisi yhdessä yössä. Uskon kuitenkin, että Suomen tapa vaikuttaa EU:ssa on oikea. Olemme aktiivisia, ratkaisuhakuisia ja tulemme kaikkien kanssa toimeen.

Pohjoismaisten kollegoideni kanssa katselimme Brysselin juhannuksina kaihoisasti meille kotimaista lähetettyjä juhannuskuvia. Nyt kun Oulun seudun tavoitteetkin on saatu hyvin lisätalousarviossa eteenpäin, niin kaivan varastosta onkivapani, laitan kohta puhelimeni äänettömälle ja lähden lastenlasten kanssa ongelle.

Hyvää ja rentouttavaa keskikesän juhlaa kaikille – vietätte sen sitten töissä tai vapaalla.

Juha Sipilä on kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja.