Pääkirjoitus

EU saa tomeran johtajan – uraäiti ja kokenut poliitikko ensimmäisenä naisena komission johtoon

Euroopan komission puheenjohtajaksi nouseva saksalainen von der Leyen kelpaa suomalaisille varsin hyvin.

EU-komission puheenjohtajaksi valittu Saksan väistyvä puolustusministeri Ursula von der Leyen (vas.) sai tuoreeltaan onnittelukukat Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä. Von der Leyen tekee historiaa nousemalla ensimmäisenä naisena EU-komission johtoon.
EU-komission puheenjohtajaksi valittu Saksan väistyvä puolustusministeri Ursula von der Leyen (vas.) sai tuoreeltaan onnittelukukat Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä. Von der Leyen tekee historiaa nousemalla ensimmäisenä naisena EU-komission johtoon.
Kuva: CLEMENS BILAN

Euroopan komission puheenjohtajaksi nouseva saksalainen von der Leyen kelpaa suomalaisille varsin hyvin.

Saksalainen uraäiti ja kokenut poliitikko teki historiaa nousemalla ensimmäisenä naisena komission johtoon.

Euroopan unioni saa tomeran johtajan, kun saksalaisen Ursula von der Leyenin valinta Euroopan komission puheenjohtajaksi varmistui tiistaina Euroopan parlamentin täpärässä äänestyksessä 383–327. Merkittävää unionin historiassa on, että von der Leyen on ensimmäinen nainen komission puheenjohtajana.

Kristillisdemokraatteja edustava Saksan puolustusministeri on seitsemän lapsen korkeasti kouluttautunut uraäiti ja kelpaa tässä suhteessa ilmeisen hyvin suomalaisten enemmistölle. Lisäksi häntä on kuvailtu asiakeskeiseksi, määrätietoiseksi ja käytännönläheiseksi, joka kuuntelee myös pieniä jäsenmaita.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kiiruhti kehumaan von der Leyenin valintaa ja muistutti, että EU:n kärkipaikoilla on nyt ensimmäistä kertaa kaksi naista, kun Euroopan keskuspankin johtoon valittiin aiemmin ranskalainen Christine Lagarde. Tasa-arvoa on luvassa lisää, sillä komission uusi puheenjohtaja on luvannut jakaa komission tehtävät puoliksi naisten ja miesten välillä. Näin ei ole koskaan aiemmin tehty, vaikka asiasta on puhuttu. Uuden komission viisivuotinen toimikausi alkaa marraskuussa.

Von der Leyeniä liioin tuskin nähdään pörröttämässä naisten hiuksia, kuten tehtävät jättävän Jean-Claude Junckerin nähtiin aiemmin tänä vuonna hieman liikuttuneen oloisena tekevän.

Komission puheenjohtajan valinta osoittautui vaikeaksi, kun Eurooppa-neuvosto kuoppasi kesäkuun huippukokouksessa kärkiehdokasmenettelyn. Selväksi tuli, että suuret jäsenmaat haluavat olla mukana komission puheenjohtajan valinnassa.

Kompromissiehdokkaaksi nostettu von der Leyen joutui päämieskokouksen jälkeen vakuuttamaan parlamentin parissa viikossa. Kevään parlamenttivaalien tuloksen jälkeen EU-parlamentista tuli aiempaa hajanaisempi, joten tukea tarvittiin muiltakin kuin keskustaoikeistolta ja sosialidemokraateilta.

EU-parlamentin tyytymättömyys kärkiehdokasmenettelyn syrjäyttämiseen heijastui epäilemättä tiukassa äänestyksessä. Etukäteen oli epävarmaa, miten von der Leyenin lopulta käy. Niinpä hän esitteli parlamentin edessä eri ryhmittymille sopivia tavoitteita, mitä tulee ilmastonmuutoksen hillintään, ympäristönsuojeluun, oikeusvaltioperiaatteeseen, EU:n alueiden taloudellisten erojen kaventamiseen, it-jättien verottamiseen, minimipalkkaan, maahanmuuttoon sekä nuorten ja lasten asemaan. Nähtäväksi jää, miten hyvin hän lopulta pystyy toteuttamaan antamansa lupaukset.

EU:n puheenjohtajamaana aloittanut Suomi voi joka tapauksessa huokaista helpotuksesta, kun komission johtajakysymys ratkesi. Suomi tavoittelee komissiossa Jutta Urpilaiselle painavaa salkkua budjetista, ulkosuhteista tai Afrikka-asioista vastaavana komissaarina.

Keskiviikkona oli Rinteen vuoro esitellä Strasbourgissa Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita. Keskeinen Suomen kaudelle osuva tehtävä on uudesta rahoituskehyksestä sopiminen. Pohjois- ja Itä-Suomen kannalta on tärkeää, mitä aluerahoituksesta päätetään.