EU-maat il­moit­ta­vat ensi kuussa vas­taan­ot­ta­mien­sa siir­to­lais­ten määrän

EU-maat ovat sopineet yhteensä 60 000 siirtolaisen jakamisesta jäsenmaiden kesken kahden vuoden aikana.

EU-maat ovat sopineet yhteensä 60 000 siirtolaisen jakamisesta jäsenmaiden kesken kahden vuoden aikana. Maiden on tarkoitus päättää heinäkuun aikana, miten lukumäärä jaetaan.

Päätös sisältää 40 000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa sekä 20 000 EU:n ulkopuolelta tulevaa kiintiöpakolaista.

Valtiojohtajat linjasivat yön kokouksessa, että asiassa voidaan edetä vain vapaaehtoiselta pohjalta.

– Nythän sitten testataan heinäkuun aikana, minkälaisen osan kukin sieltä ottaa, sanoi pääministeri Juha Sipilä päivällä saapuessaan kokouspaikalle Brysselissä.

Sipilän mukaan oli hyvä, että ratkaisu jaksettiin vääntää viime yön kokouksessa.

Uusi linjaus jättää ison kysymysmerkin siitä, lupaako kukin maa kantaa kortensa kekoon. Esimerkiksi Unkari ja Bulgaria jäivät sopimuksen ulkopuolelle, koska ne vastaanottavat jo muutenkin ison määrän siirtolaisia.

Tiilikainen: Osa solidaarisuusdebattia

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan päätös on ensimmäinen askel tasapuolisempaan taakan jakoon. Hänestä kompromissi ei ole niin huono kuin voisi kuvitella.

– Tässä on ainakin ajatuksellisesti siirrytty siihen suuntaan, että vastuu siirtolaisista pitää jakaa.

Hänestä siirtolaiskiista on osa laajempaa debattia siitä, mikä on solidaarisuutta unionissa.

– Tämä on osa sitä problematiikkaa, miten vastuu unionissa jaetaan. Onko esimerkiksi solidaarista auttaa talousvaikeuksissa olevia jäsenmaita tai jakaa siirtolaistaakkaa, Tiilikainen sanoo.

Pakolliset kiintiöt olisivat jakaneet siirtolaiset muun muassa EU-maiden työllisyystilanteiden mukaan. Etelä-Euroopan maiden lisäksi pakollisia kiintiöitä tukivat Ruotsi, Saksa ja Itävalta.

Italian pääministeri: Pitäkää Eurooppanne

EU-lähteiden mukaan keskustelu siirtolaisista oli hyvin tunteikasta ja yltyi kiistelyksi.

Isoa mekkalaa on pitänyt esimerkiksi Italian pääministeri Matteo Renzi, joka tulistui kokouslähteiden mukaan EU-kollegoilleen siitä, että siirtolaisten jakokriteeri jätettiin auki. Italialaislähteiden mukaan Renzi totesi, että jos muiden jäsenvaltioiden näkemys Euroopasta on tällainen, ne voivat pitää Eurooppansa.

Tiilikainen arvioi STT:lle, että keskustelu pakollisista siirtolaiskiintiöistä jää nyt taakse joksikin aikaa. Etelä-Euroopan maat voivat kuitenkin myöhemmin yrittää painostaa EU:ta hyväksymään pakolliset kiintiöt. Painostuksen onnistumisesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Välimeren on ylittänyt tänä vuonna yli 100 000 siirtolaista. Suurin osa heistä on saapunut Etelä-Eurooppaan.